Hulp na discriminatie
Discriminatie betekent dat er verschil wordt gemaakt hoe iemand wordt behandeld op basis van afkomst, geslacht, geloof, levensovertuiging, seksuele oriëntatie, genderidentiteit of handicap. Discriminatie kan pijnlijk zijn. U wordt afgewezen om wie u bent. Discriminatie is strafbaar. Wij kunnen u helpen bij uw aangifte en in het strafproces.
Discriminatie of niet?
Het maken van onderscheid is niet altijd discriminatie. Bij discriminatie gaat het erom dat er verschil wordt gemaakt op basis van kenmerken die er niet toe doen. Als iemand een baan niet krijgt omdat deze persoon bijvoorbeeld vrouw, homo of moslim is, dan is er sprake van discriminatie. Als iemand zonder rijbewijs een baan als chauffeur niet krijgt, dan is dat geen discriminatie.
Pesten en discriminatie
Pesten en discriminatie liggen soms dicht bij elkaar. Wat bedoeld is als grap kan heel kwetsend zijn voor degene over wie het gaat. Pesten is niet strafbaar, discriminatie is dat wel.
Hate crime en discriminatie
Soms wordt iemand mishandeld of bedreigd vanwege bijvoorbeeld zijn afkomst, geloof of seksuele gerichtheid. Er kan dan sprake zijn van een hate crime; een misdrijf waarbij discriminatie een rol speelt. Mishandeling en bedreiging zijn strafbare feiten waarvan u aangifte kunt doen. Laat het de politie bij de aangifte weten als u denkt dat er sprake is van een hate crime.
Hulp bij stress
Discriminatie kan heel pijnlijk zijn. U wordt afgewezen om wie u bent, niet om wat u kunt of doet. Als discriminatie langer duurt kunt u last krijgen van stressklachten. U kunt met uw verhaal terecht bij onze speciaal getrainde medewerkers. Samen kijken wij wat u nodig heeft.
Neem contact met ons opKlacht over discriminatie
Antidiscriminatiebureaus helpen mensen die zich gediscrimineerd voelen. U kunt er terecht met uw vraag en u kunt er hulp krijgen bij het indienen van een klacht over discriminatie.
Aangifte bij Roze in Blauw
Bent u slachtoffer geworden van een gebeurtenis die te maken heeft met uw geaardheid of genderidentiteit? Politiemensen van Roze in Blauw luisteren, bemiddelen en ondersteunen u bij een aangifte of melding.
Discriminatiegronden
Een discriminatiegrond is een kenmerk waarop iemand wordt gediscrimineerd. In het Wetboek van Strafrecht worden de volgende discriminatiegronden genoemd:
- Seksuele oriëntatie
- Godsdienst of levensovertuiging
- Ras
- Geslacht
- Handicap
Discriminatie in cijfers 2019
Herkomst (39%) en seksuele oriëntatie (29%)
zijn de belangrijkste discriminatiegronden (politiemeldingen)
1.140 meldingen
van discriminatie op de arbeidsmarkt
Bij 59% gaat het om uitingen (schelden)
bij 24% gaat het om (bedreiging met) geweld
232 mensen
werden door ons geholpen
Bron: Discriminatie.nl, Slachtofferhulp Nederland