Contact met de politie over aangifte doen bij seksuele misdrijven
De beslissing om aangifte te doen van seksueel misbruik, aanranding of verkrachting kan moeilijk zijn. Je vraagt je misschien af: 'Wat staat me te wachten?' of 'Heeft het zin om aangifte te doen?'. Deze twijfels zijn normaal. We vertellen je wat de politie kan doen en welke hulp wij bieden.
Informatief gesprek met de politie
De politie heeft speciaal opgeleide zedenrechercheurs met wie je een informatief gesprek kunt hebben. In dit gesprek bespreek je samen wat je nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn. De rechercheur legt ook uit wat je kunt verwachten nadat je aangifte doet.
Wil je een afspraak maken? Bel de politie op 0900-8844 en vraag naar de afdeling zedenzaken in je regio.
Moet ik in dit gesprek meteen aangifte doen?
In het eerste gesprek met een rechercheur hoef je nog geen aangifte te doen. Dit mag wel. Aangifte doen kan ook op een later moment. Je krijgt rustig de tijd om te bedenken of je dit wilt.
Bewijs leveren
Als je besluit aangifte te doen van een seksueel misdrijf, gaat de politie op zoek naar bewijs. De politie heeft bij sommige onderzoeken je hulp nodig om bewijs te leveren. Misschien zie je daar tegenop of heb je je redenen om dit niet te willen. Wil je niet aan een politie-onderzoek meewerken? Je hebt het recht om te weigeren. Dit kan betekenen dat de dader moeilijker op te sporen en te vervolgen is.
Bewijsmateriaal bestaat meestal uit:
- Sporen van de gebeurtenis, zoals scheuren in kleding, bloedvlekken of spermavlekken.
- Gegevens van een medisch onderzoek.
Ben je kortgeleden misbruikt, aangerand of verkracht? Dan kan de uitslag van een medisch onderzoek belangrijk zijn in het strafproces. Je kunt je door je huisarts laten onderzoeken of bij het Centrum Seksueel Geweld
Kan ik nog steeds aangifte doen als het lang geleden is gebeurd?
Het is niet altijd meer mogelijk om aangifte te doen tegen de dader. Bijvoorbeeld als de dader niet meer leeft of doordat de verjaringstermijn is afgelopen: de periode waarin iemand vervolgd kan worden. De verjaringstermijn hangt af van het soort misdrijf. Lees meer over verjaring bij seksuele misdrijven.
Bang om aangifte te doen?
Het voelt misschien als een grote stap om naar de politie te gaan met je verhaal. Onzekerheid over wat er gebeurt na een aangifte houd je misschien tegen, ook als je wel wilt dat de dader wordt vervolgd. Wij kunnen je begeleiden voor en na de aangifte: we kijken naar wat je nodig hebt en ondersteunen je waar mogelijk. Neem contact met ons op.
Je persoonlijke gegevens beschermen
Ben je bang dat de dader je naam en adres te zien krijgt na een aangifte? Je kunt een aantal dingen doen om je gegevens te beschermen. Lees meer over de bescherming van gegevens bij aangifte.
Wij helpen je bij aangifte doen
Heb je een vraag over wat aangifte doen van een seksueel misdrijf inhoudt? Wij vertellen je wat je te wachten staat en helpen je met de voorbereiding. Neem contact op, we helpen je graag verder.