Hulp na sextortion
Sextortion is mensen chanteren met naaktbeelden waar zij zelf op staan. Bijvoorbeeld beelden die zijn gemaakt met een webcam. De dader dreigt deze beelden te verspreiden als je bijvoorbeeld geen geld betaalt of nog meer naaktbeelden stuurt. Dat kan leiden tot veel stress. Je bent misschien bang voor de dader, je schaamt je of je voelt je schuldig. Bekijk wat je kunt doen om sextortion te stoppen.
Wat kun je doen tegen sextortion?
- Maak geen geld over
De dader stopt niet, ook niet als je geld overmaakt of meer naaktbeelden stuurt. - Praat erover met iemand die je vertrouwt
Een vriend of vriendin, of je mentor bijvoorbeeld. Je bent niet de enige die dit meemaakt, nu moet je proberen om de schade te beperken. - Verzamel bewijs
Bewaar de contactgegevens en berichten die je hebt gekregen van de dader. Maak screenshots van de gesprekken met daarin de URL van de pagina.
Hoe kun je sextortion voorkomen?
Maak veilig gebruik van internet om sextortion te voorkomen:
- Ga niet zomaar in op vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent.
- Gebruik online een nickname in plaats van je eigen naam.
- Geef duidelijk je grenzen aan, bijvoorbeeld dat je geen naaktfoto’s stuurt.
- Zeg ‘nee’ tegen verzoeken waar je niet aan mee wilt doen.
- Ga niet in op bedreigingen.
Wat kan ik doen tegen de dader?
Chantage is strafbaar. En wanneer de naaktbeelden online zijn gezet, kan er ook sprake zijn van smaad. Dit houdt in dat jouw goede naam en imago wordt aangetast doordat de naaktbeelden online zijn gezet. Wil je dat wij je helpen met aangifte doen? Neem contact met ons op. De website van de politie geeft informatie over aangifte doen.
Hoe doe ik aangifte bij de politie?Wie kan mij helpen?
Vind je het moeilijk om met bekenden te praten over wat je hebt meegemaakt? Heb je last van schuldgevoelens of schaam je je? Voor advies en (juridische) hulp kun je ook bij ons terecht. Dat kan ook anoniem. Samen bekijken we wat jij nodig hebt.
Neem contact met ons opOntmoet lotgenoten online
In de Slachtofferhulp Community kunt u ervaringen van anderen lezen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik, een vraag stellen of uw eigen ervaring delen. Veilig en anoniem.
Lotgenotengroepen seksueel misbruikEigen schuld, dikke bult?
Slachtoffers krijgen na een heftige gebeurtenis vaak opmerkingen van bekenden en onbekenden. Opmerkingen waardoor ze het gevoel krijgen dat het hun eigen schuld is. Maar wat er is gebeurd, is niet uw schuld. Het slachtoffer de schuld geven heet victim blaming.
Hoe help ik een slachtoffer van online seksuele intimidatie?
Gebruik de checklist voor helpers
Heeft iemand in uw omgeving te maken (gehad) met online seksuele intimidatie? En wilt u er graag zijn voor de ander? Het kan lastig zijn om te bepalen hoe u het beste kunt helpen. De checklist voor helpers geeft u snel overzicht van wat u voor iemand kunt doen.