Casemanagement
Een casemanager ondersteunt nabestaanden van levensdelicten, slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven en slachtoffers van seksuele misdrijven. De ondersteuning start direct na het misdrijf. Wij nemen contact met u op als u voor casemanagement in aanmerking komt.
Eén contactpersoon
Uw persoonlijke casemanager ondersteunt u langere tijd op de volgende gebieden:
- Emotionele steun
Met de casemanager kunt u steeds uw verhaal delen en bespreken wat u kunt doen in de voor u moeilijke tijd.
-
Begeleiding tijdens het strafproces
Krijgt u te maken met een strafproces? Dan wordt u het hele strafproces geïnformeerd en bijgestaan door de casemanager. - Hulp bij het krijgen van een schadevergoeding
De casemanager weet welke mogelijkheden er zijn om een schadevergoeding te krijgen en helpt u bij het aanvragen van een schadevergoeding.
Bereikbaarheid
De casemanager is uw aanspreekpunt vanuit Slachtofferhulp Nederland. U kunt uw casemanager altijd snel bereiken per telefoon of per e-mail. U krijgt hiervoor een visitekaartje met de contactgegevens van uw casemanager.
Voorbeelden
Uw casemanager kan u bij allerlei zaken ondersteunen. Hieronder vindt u enkele
voorbeelden van wat een casemanager voor u kan betekenen.
- De casemanager onderhoudt contacten met politie, Openbaar Ministerie, zorg- en onderwijsinstellingen, werkgever en andere organisaties om op te komen voor uw belangen.
- De casemanager informeert u over uw rechten wanneer er een strafproces komt. Ook vertelt de casemanager u over de mogelijkheid om een (gratis) advocaat in te schakelen.
- Een casemanager maakt, als u dat wilt, afspraken met deskundigen van Slachtofferhulp Nederland die u helpen bij het spreekrecht en/of de schriftelijke slachtofferverklaring.
- Een casemanager kan op uw verzoek aanwezig zijn bij het gesprek met de officier van justitie van het Openbaar Ministerie, die het woord voert tijdens de rechtszaak.
- De casemanager informeert en ondersteunt u bij praktische zaken waarmee u te maken krijgt. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan het inzichtelijk maken van de financiële gevolgen, het contact leggen met instanties over studievertraging, (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid of verandering van woonsituatie.
- Een casemanager kan met u zoeken naar passende verwijsmogelijkheden voor bijvoorbeeld een (trauma)psycholoog.
- De casemanager begeleidt en adviseert u over het omgaan met de media.
Samenwerking
Een casemanager werkt samen met een (familie)rechercheur van de politie en de
zaakscoördinator van het Openbaar Ministerie. Ook werkt de casemanager samen met organisaties zoals de GGD, Jeugdzorg, Maatschappelijk Werk, de advocatuur, het gevangeniswezen, de reclassering en tbs-klinieken. Binnen deze samenwerking kan de casemanager veel voor u betekenen. Uw belang is steeds het uitgangspunt.