Een slachtoffer van mensenhandel helpen
Heb je het vermoeden of weet je zeker dat iemand in je omgeving slachtoffer is van mensenhandel? Bekijk hoe je het slachtoffer kunt helpen.
Melding doen bij de politie
Een misdrijf of een vermoeden van een misdrijf mag je altijd melden bij de politie. Bij een melding doet de politie in principe geen onderzoek naar het strafbare feit. Mogelijk spreekt de politie wel de betrokkenen aan.
Meld de situatie bij de politie via 0900-8844.
Een melding doen kan ook anoniem bij meldpunt Meld Misdaad Anoniem.
Steun geven aan een slachtoffer van mensenhandel
Iemand die te maken heeft met mensenhandel is vaak bang om er zelf iets aan te doen. Soms weet diegene niet dat hij wordt uitgebuit of dat mensenhandel strafbaar is. Als je vermoedt dat er sprake is van mensenhandel bij iemand die je kent, kun je steun bieden en advies geven. Een aantal tips:
- Probeer er met het slachtoffer over te spreken, het liefst zo snel mogelijk. Een dader, zoals een loverboy, probeert het slachtoffer en zijn omgeving vaak uit elkaar te drijven.
- Zorg ervoor dat het slachtoffer weet dat die bij jou terecht kan.
- Deel informatie over mensenhandel en over wat de politie doet bij mensenhandel.
Arbeidsuitbuiting melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Ken je een bedrijf dat werknemers mogelijk uitbuit of onder onmenselijke omstandigheden laat werken? Of is er iemand in je omgeving die te maken heeft met arbeidsuitbuiting? Dit kun je melden aan de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Je vindt meer informatie op de website van de Inspectie SZW.
Meer informatie over mensenhandel
CoMensha (Coördinatiecentrum Mensenhandel) regelt opvang, zorg en hulpverlening voor slachtoffers van mensenhandel.