Wangirifraude en belfraude: een hoge telefoonrekening, maar waarom?
Als slachtoffer van wangirifraude, belfraude of telecomfraude heb je onverwachts een hoge telefoonrekening. Je begrijpt niet waarom. Op je rekening staat dat je een buitenlands nummer hebt gebeld of ge-sms’t. Maar je hebt dit helemaal niet gedaan. Of in ieder geval niet bewust. Lees wat je kunt doen als je hiermee te maken hebt.
Onverwacht hoge telefoonkosten?
Heb je hoge telefoonkosten omdat je naar het buitenland zou hebben gebeld, terwijl dat niet zo is?
- Neem contact op met je telefoonprovider (bijvoorbeeld KPN, Vodafone, T-Mobile, Ben).
Wangirifraude: hoge kosten na terugbellen vreemd nummer
Bij wangirifraude word je gebeld door een buitenlands telefoonnummer. De telefoon gaat 1 keer over. Je ziet dat je een oproep gemist hebt. Als je terugbelt, krijg je niemand aan de lijn. De telefoon blijft overgaan of je krijgt een pieptoon te horen, waardoor je denkt dat de ander heeft opgehangen. Je bent echter in ‘gesprek’ met een duur betaalnummer in het buitenland. Je hebt pas door wat er is gebeurd als je op je telefoonrekening hoge bedragen ziet staan. Word je gebeld door een onbekend buitenlands telefoonnummer? Bel niet zomaar terug.
Belfraude met sms’jes
Het kan ook zijn dat je een nep-sms ontvangt van een onbekend buitenlands telefoonnummer. Je stuurt een sms terug en ontvangt vervolgens allemaal sms’jes. Je betaalt de rekening voor deze sms-fraude.
Je bent niet de enige
Veel mensen die slachtoffer zijn geworden van wangirifraude, zijn boos dat hen dit overkomen is. Ook hun vertrouwen in de digitale wereld vermindert. Je hoeft je echter niet schuldig te voelen. Je bent zeker niet de enige die in deze vorm van oplichting trapt. Je hebt te maken met criminelen die inspelen op je nieuwsgierigheid. Of je gewoonte om netjes terug te bellen als je bent gebeld.
Creditboys
Iemand vraagt of dwingt je om telefoonabonnementen af te sluiten en gaat er zelf vandoor met de telefoons. Jij blijft achter met hoge schulden.
CreditboysHoe help ik iemand die is opgelicht?
Als partner, vriend, familielid of collega kun je veel betekenen voor iemand die slachtoffer is van fraude of oplichting. De checklist voor helpers geeft je snel overzicht van wat je voor iemand kunt doen.
Checklist Helpen na fraudeWangirifraude voorkomen
- Ben je gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Bel nooit zomaar terug. Als er echt iets is, weet men je wel te bereiken of wordt er een bericht ingesproken.
- Ben je ge-sms't door een onbekend (buitenlands) nummer? Sms niet terug. Hierdoor kun je een stortvloed aan sms'jes krijgen waarvoor jíj betaalt.
- Zoek het telefoonnummer op in bijvoorbeeld Google. Staat het nummer al op een lijst met verdachte telefoonnummers? Bel dan in ieder geval niet terug. Let op! Veel van de door oplichters gebruikte nummers zijn niet bekend of staan niet op websites met nummers van fraudeurs.
- Blokkeer onbekende nummers op je telefoon. Je kunt dit zelf instellen. Let op! Als een bekende belt met een onbekend telefoonnummer, dan wordt ook dat gesprek geblokkeerd.
Wangirifraude in cijfers
Ruim 4%
van de Nederlanders werd in 2018 'wangiri' gebeld
0,5% van de Nederlanders
belde terug en ontving een hoge telefoonrekening
4% van de slachtoffers
kreeg zijn schade vergoed
Bron:
Digitale veiligheid en digitale criminaliteit, CBS