Hulp na grooming
Grooming is een vorm van online seksuele intimidatie waarbij een volwassene via internet contact legt met minderjarigen. De groomer vraagt de minderjarige om seksuele handelingen te verrichten voor de webcam. Soms zoekt de volwassene seksueel contact in het echt. Vaak vertellen deze volwassenen niet dat zij veel ouder zijn. Bekijk wat je kunt doen als jou is overkomen.
Wat kun je doen bij grooming?
- Praat erover met iemand die je vertrouwt
Dat kan een vriendin zijn, je ouders of bijvoorbeeld een mentor op school. Door erover te praten kun je samen met iemand bespreken hoe je hulp kunt zoeken. - Verzamel bewijs
Maak screenshots van de berichten en foto’s die zijn verstuurd. - Blokkeer de groomer en doe melding
Blokkeer de persoon en doe melding bij de website waar je bent benaderd door de groomer.
Meer tips voor als je ongewenst benaderd bent voor seks vind je op Helpwanted.
Gebruik de checklist voor helpers
Heeft iemand in je omgeving te maken (gehad) met online seksueel misbruik? Wil je er graag zijn voor de ander? Het kan lastig zijn om te bepalen hoe je het beste kunt helpen. De 'Checklist Helpen na online seksueel misbruik' geeft je snel overzicht van wat je voor iemand kunt doen.
Hoe gaat een groomer te werk?
Heb je online contact met iemand die je alleen via internet kent? Let dan op de signalen van grooming:
- De groomer bouwt eerst een vertrouwensrelatie met je op. Gesprekken gaan bijvoorbeeld over hobby’s of interesses.
- Langzaam krijgen de gesprekken een seksueel tintje. De groomer kan bijvoorbeeld vragen naar je liefdesrelaties of seksueel advies geven.
- De groomer vraagt je om steeds een stapje verder te gaan. Bijvoorbeeld door intieme geheimen te delen, een naaktfoto te sturen of seksuele handelingen uit te voeren voor de webcam.
Wie kan mij helpen?
Vind je het moeilijk om met een bekende te praten over wat je hebt meegemaakt? Neem contact met ons op via chat, mail of telefoon. Dat kan ook anoniem. Samen bekijken we wat jij nodig hebt. Of je nou op zoek bent naar advies, juridische hulp of een luisterend oor. Onze medewerkers helpen je verder.
Neem contact met ons opOntmoet lotgenoten online
In de Slachtofferhulp Community kunnen slachtoffers en hun naasten ervaringen van anderen lezen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik. Ook kun je een vraag stellen of je eigen ervaring delen. Veilig en anoniem.
Lotgenotencontact seksueel misbruik
Er is ook een website en een YouTube-kanaal van WTFFF!? waar jongeren hun eigen ervaring met online en offline seksueel misbruik delen.
Hoe zit het met aangifte?
Grooming is strafbaar. Als je aangifte doet, probeert de politie de verdachte op te sporen. Zo kan de verdachte worden gestopt. Wil je weten of je aangifte kan doen en hoe dat in zijn werk gaat? Of wil je dat wij je helpen met aangifte doen?
Tips voor ouders
Veel tieners hebben tegenwoordig seksuele ervaringen via internet. Het is daarom belangrijk om met een kind te praten over grooming en de risico's van internet.
Bekijk tips en adviezen op:
Het is niet jouw schuld!
Slachtoffers krijgen na een heftige gebeurtenis vaak opmerkingen van bekenden en onbekenden. Opmerkingen waardoor ze het gevoel krijgen dat het hun eigen schuld is. Maar wat er is gebeurd, is niet jouw schuld. Het slachtoffer de schuld geven heet victim blaming.
Wat is victim blaming?Online seksuele intimidatie
Grooming (digitaal kinderlokken) is een vorm van online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Andere vormen zijn:
- Seksuele exposing : naaktbeelden verspreiden zonder toestemming.
- Sextortion: chantage met naaktbeelden.
Grooming herkennen
Je kunt dingen doen om de kans te verkleinen dat er iets naars gebeurt. Maar je kunt het nooit voorkomen. Als er toch iets naars gebeurt, is dat niet jouw schuld.
- Doet iemand zich voor als een bekende? Stel een vraag om te controleren of je diegene kent. Accepteer niet zomaar een vriendschapsverzoek van een onbekende.
- Is er weinig informatie over iemand te vinden op social media? Heeft iemand opvallend weinig online vrienden? Dan kan het zijn dat je met een groomer te maken hebt die zich voordoet als iemand anders.
- Upload een foto van degene met wie je online contact hebt bij Google Image. Als er een andere naam verschijnt, kan het zijn dat je te maken hebt met een groomer.
- Gebruik online een nickname in plaats van je eigen naam.
- Laat nergens online je adres, telefoonnummer of andere gevoelige persoonlijke informatie achter.
- Bedenk vooraf waar je eigen grenzen liggen in online contact. Bijvoorbeeld dat je stopt met chatten als iemand over seks begint.
- Zeg 'nee' tegen verzoeken waar je niet aan mee wilt doen.
- Afspreken met iemand die je alleen online kent? Ga naar een drukke plek en neem iemand mee.
- Sla je chatberichten op.