Stressklachten

Is dit normaal?

Het is normaal als u na een ingrijpende gebeurtenis uit uw gewone doen bent. U bent geschrokken, u voelt zich verdrietig en bent misschien ook snel kwaad. Hoe u reageert, hangt af van wat u is overkomen en hoe uw omgeving reageert. Ook hoe u zich voelde voor de gebeurtenis is belangrijk.

Stressklachten na een ingrijpende gebeurtenis

  • Lichamelijke reacties: sufheid, spanning, slecht slapen of hoofdpijn.
  • Emotionele reacties: huilbuien.
  • Ermee bezig blijven: op onverwachte momenten komen nare herinneringen aan de gebeurtenis naar boven. Misschien heeft u last van nachtmerries.
  • Op uw hoede zijn en snel schrikken: u bent alert op nieuw gevaar in uw omgeving en schrikachtig, bijvoorbeeld bij harde geluiden.
  • Vermoeidheid en slecht slapen: veel over de gebeurtenis nadenken kost energie.
  • Verlies van geduld en concentratie: u bent prikkelbaarder. Ook kan het zijn dat u zich moeilijk kunt concentreren of meer vergeet.
  • U gaat plekken of situaties uit de weg die te maken hebben met de gebeurtenis. Ook kan het zijn dat u hard gaat werken of andere afleiding zoekt om niet aan de gebeurtenis te hoeven denken.
  • Gevoelens van schuld en schaamte.

De meeste mensen die een misdrijf of verkeersongeluk meemaken zullen op eigen kracht, met steun van mensen om hen heen, de draad van het leven weer oppakken.

In uw dagelijks leven

De gebeurtenis en de nasleep hiervan kunnen invloed hebben op uw dagelijks leven. Het kan zijn dat u uw geduld sneller verliest. U bent bijvoorbeeld kortaf tegen uw kinderen of u reageert geïrriteerd als anderen u iets vragen. Misschien verdient u minder of kunt u niet naar uw werk. Het is goed aandacht te hebben voor uzelf.

Vindt u het te lang duren?

Maakt u zich zorgen of lukt het na 4-6 weken nog niet om de draad weer op te pakken? Neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan samen met u kijken of en zo ja welke hulp u nodig heeft. U kunt hierbij denken aan het maatschappelijk werk, een fysiotherapeut of een psycholoog.

U kunt ook contact opnemen met een van onze medewerkers via telefoonnummer 0900-0101 . 


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter


Article image Mijn Slachtofferhulp