Huiselijk geweld
Bent u slachtoffer van huiselijk geweld? Op deze pagina vindt u informatie over wat u kunt doen om het huiselijk geweld te melden en te laten stoppen.
Wat is huiselijk geweld?
Huiselijk geweld is geweld gepleegd door een partner, ex-partner, familielid, vriend of vriendin. Dit kan lichamelijk, seksueel en emotioneel geweld zijn. Kindermishandeling en oudermishandeling zijn ook vormen van huiselijk geweld. Eerwraak en iemand uithuwelijken of dwingen om te trouwen vallen ook onder huiselijk geweld.
Meld u bij meldpunt huiselijk geweld Veilig Thuis
Voor advies en hulp bij huiselijk geweld kunt u (anoniem) terecht bij Veilig Thuis. Het doel van Veilig Thuis is om het huiselijk geweld te laten stoppen.
Slachtofferhulp Nederland biedt u juridische ondersteuning tijdens het strafproces en bij een tijdelijk huisverbod. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.
Bel in noodsituaties altijd direct de politie via 112.
Straf en huisverbod
De burgemeester kan een tijdelijk huisverbod opleggen zodat de pleger van het geweld de woning niet meer in mag. Het huisverbod kan ook worden opgelegd naar aanleiding van signalen van mensen uit uw omgeving.
Straf en huisverbod bij huiselijk geweldIk maak me zorgen over iemand, wat kan ik doen?
Maakt u zich zorgen over iemand uit uw omgeving en vraagt u zich af of deze persoon slachtoffer is van huiselijk geweld?
Signalen van huiselijk geweldKan ik aangifte doen van huiselijk geweld?
Huiselijk geweld is strafbaar. De beslissing om aangifte te doen kan moeilijk zijn. Misschien voelt u zich schuldig of schaamt u zich. Het kan helpen om de aangifte goed voor te bereiden.
Aangifte doen van huiselijk geweldHulp voor kinderen en jongeren
Kinderen worden bij huiselijk geweld vaak over het hoofd gezien. Toch hebben kinderen meer in de gaten dan u denkt. Dit kan grote gevolgen hebben. Ben je jonger dan zestien en zoek je hulp na huiselijk geweld?
Bel De Kindertelefoon op 0800-0432.
Ontmoet lotgenoten online
U kunt in de Slachtofferhulp Community ervaringen van anderen lezen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld, een vraag stellen of uw eigen ervaring delen.
Neem een kijkje in de CommunityUw huisarts, voor vertrouwde hulp
Een afspraak met de huisarts is een goed startpunt voor hulp. Uw huisarts denkt met u mee en kan u op weg helpen naar verdere hulp. Ook is uw huisarts de officiële verwijzer voor medische of psychische hulp.
Wat uw huisarts kan doenOverlevingsreacties
Hoe u reageert op een heftige gebeurtenis kiest u niet zelf. Uw instinct neemt het handelen over. Het doel: de situatie overleven. Daarom spreken we van overlevingsreacties. Voel u niet schuldig en schaam u niet voor uw reactie. Ook niet als anderen zeggen dat u misschien anders had kunnen reageren.
Zo werken overlevingsreactiesHeeft u te maken met stalking?
Stalking is strafbaar. Als u of iemand in uw omgeving gestalkt wordt, hoeft u dat niet te accepteren. Wij helpen u om de juiste stappen te zetten.
StalkingHoe gaan anderen om met huiselijk geweld?

Ludwig werd mishandeld door zijn vriendin Lees het verhaal van Ludwig
'Ik wil mijn verhaal vertellen. Delen helpt helen.'

Marieke werd geslagen door haar man Lees het verhaal van Marieke
'Ik moest voor mezelf en mijn kind opkomen.'
Hoe ga ik om met mijn stressklachten?
Het huiselijk geweld en de nasleep hiervan kunnen spanning of angst oproepen bij u en uw omgeving. Iedereen reageert anders, de een heeft veel stressklachten en de ander weinig. Soms helpt het om met mensen te praten die hetzelfde hebben meegemaakt.
Huiselijk geweld in cijfers
Ruim 200.000
mensen zijn jaarlijks slachtoffer van ernstig of herhaald huiselijk geweld
45%
van alle vrouwen en mannen tussen de 18 en 70 jaar is ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld, als kind, partner of ouder
60%
van het huiselijk geweld is door de partner of ex-partner gepleegd
Bron: Veilig Thuis, Blijf Groep