Cursusaanbod voor de Rechtspraak
De Slachtofferhulp Academie heeft een strategische samenwerking met SSR, het opleidingsinstituut van de rechtspraak en het Openbaar Ministerie dat onder andere rechters en officieren van justitie schoolt en bijschoolt. Vanuit dit partnerschap hebben wij samen met SSR cursussen ontwikkeld rondom de omgang met slachtoffers in het strafproces – gericht op verschillende professionals in de rechtspraak. Deze cursussen verzorgen wij altijd samen met een rechter of officier van justitie.
Snel naar
Bejegening slachtoffers ter zitting
De laatste jaren is er veel veranderd in de rol van het slachtoffer tijdens het strafproces. Als rechter komt u pas met het slachtoffer in contact tijdens de zitting. Een moment waarop u ook in gesprek bent met de verdachte, de raadsman/-vrouw, de officier van justitie en misschien met nabestaanden van het slachtoffer en andere deelnemers aan het proces. Hoe gaat u dan als rechter om met de aanwezigheid van het slachtoffer? Deze cursus geeft u de kennis en vaardigheden om tijdens de zitting rekening te houden met de gevolgen die het delict en het strafproces voor een slachtoffer kunnen hebben. Verplicht voor rechters in opleiding.
Doel
Inzicht in welke psychologische gevolgen slachtofferschap kan hebben, en wat dit mogelijk betekent voor de zitting. Ook traint u vaardigheden die u in staat stellen het slachtoffer correct en empathisch te benaderen, zonder vooruit te lopen op de uitkomst van de zaak.
Doelgroep
Raadsheren en rechters in het strafrecht met enige praktijkervaring of die zaken gaan behandelen waarbij slachtoffers tijdens de zitting aanwezig zijn.
Programma
De cursus bestaat uit een deel zelfstudie via MIJN SSR (1,5 uur) en een dag contactonderwijs onder leiding van een ervaren trainer van de Slachtofferhulp Academie en een rechter of officier van justitie. De e-learning modules die deel uitmaken van een training, blijven na afloop beschikbaar voor de deelnemers.
Voor meer informatie en inschrijven: Bejegening slachtoffers ter zitting – SSR
De rol van de voorzitter van de meervoudige strafkamer
De voorzitter van de meervoudige kamer heeft een bijzondere rol en verantwoordelijkheid: als rechter en tegelijkertijd manager van de behandeling van de zaak. Tijdens deze tweedaagse training staat het uitwisselen van kennis, ervaringen en zienswijzen tussen voorzitters van meervoudige kamers onderling centraal. Ook worden diverse perspectieven ingebracht, waaronder die van het OM, communicatie, de advocatuur en Slachtofferhulp. Om op die manier uw inzicht in het werk als kamervoorzitter te verdiepen en verfrissende inzichten op te doen die ten goede komen aan uw functioneren.
Doel
(Zelf)reflectie op en bewustwording van uw rol als voorzitter. Na afloop van de cursus hebt u inzichten en praktische handvatten vergaard voor een verdergaande professionalisering bij het vervullen van de rol van voorzitter van de meervoudige kamer.
Doelgroep
Ervaren voorzitters van de Meervoudige Strafkamer
Programma
Deze tweedaagse cursus is inclusief een avondprogramma en overnachting. De e-learning modules die deel uitmaken van een training, blijven na afloop beschikbaar voor de deelnemers.
Meer informatie en inschrijving: Master: De rol van de voorzitter van de Meervoudige Strafkamer – SSR
Slachtoffercoördinatoren
Als slachtoffercoördinator hebt u een spilfunctie in strafzaken over delicten variërend van huiselijk geweld, stalking en inbraak tot verkrachting, moord en doodslag. Binnen het OM bent u het eerste aanspreekpunt en belangrijke steunpilaar voor slachtoffers. In die rol heeft u ook contact met bijvoorbeeld de Politie, Slachtofferhulp Nederland, advocaten en de reclassering. Gedegen kennis van hoe slachtoffers op een ingrijpende gebeurtenis kunnen reageren, het verwerkingsproces, stressreacties en de invloed hiervan op communicatie is hierbij onmisbaar. Met deze cursus haalt u deze kennis in huis en doet u meteen praktijkervaring op door te oefenen in gesprekken met acteurs.
Doel
Na afloop van de cursus bent u in staat slachtoffers op de juiste manier te bejegenen, zodat deze zich erkend en gehoord voelen. Hierbij hoort dat u op een begrijpelijke manier communiceert. Ook kunt u uw eigen grenzen bewaken en omgaan met weerstand.
Doelgroep
Slachtoffercoördinatoren die enige ervaring hebben met het begeleiden van slachtoffers.
Programma
Deze cursus is in ontwikkeling. Naar verwachting is hij vanaf mei 2021 beschikbaar voor slachtoffercoördinatoren.
Voor meer informatie: SSR – Goed opgeleid voor een rechtvaardige samenleving