Een cliënt van mij is slachtoffer
Tijdens je werk spreek je veel mensen. Het is bijna onvermijdelijk dat 1 van hen ooit een ingrijpende gebeurtenis meemaakt. Hoe help je iemand dan verder? Erkenning van de situatie is de eerste stap. Zorg daarnaast dat je cliënt de rust en veiligheid voelt om te delen en eventueel hulp te accepteren. Met onze tips en tools help je een slachtoffer of nabestaande zo goed mogelijk op weg, zodat iemand de regie over het leven weer terug kan krijgen.
Een slachtoffer doorverwijzen
In sommige situaties kun je niet zelf verder helpen. Voor een goed herstel van het slachtoffer wil je dan gericht kunnen doorverwijzen naar de juiste instantie. Dat kan Slachtofferhulp Nederland zijn of een van onze partners. Onze Doorverwijstool helpt je op weg.
Waarmee kunnen we je helpen?

Hoe voer ik een goed gesprek?
De manier waarop je het gesprek aangaat kan van grote invloed zijn op het herstel van een slachtoffer.

Hoe communiceer ik zonder oordeel?
Iemand die slachtoffer is geworden, wil zich erkend voelen. Onze 6 tips helpen je om zonder oordeel het gesprek aan te gaan.

Hoe voorkom ik victim blaming?
Slachtoffers krijgen soms te maken met beschuldigende opmerkingen. Bedoeld of onbedoeld. Dat kan hard aankomen.

Hoe verloopt het herstelproces?
Wat maakt iemand door na een ingrijpende gebeurtenis? Hoe verwerkt iemand wat er gebeurd is? Kijk waar slachtoffers vaak tegenaan lopen en waarmee jij kan helpen.

Hoe verloopt het strafproces?
Met de aangifte van een strafbaar feit start het strafproces. De infographic en online module helpen je om iemand informeren over het strafproces, de impact ervan en de te maken keuzes.

Online modules
Als professional kun je te maken krijgen met een cliënt, student of leerling die slachtoffer is geworden van een strafbaar feit. Onze gratis e-learningmodules helpen je om iemand hierbij goed te kunnen ondersteunen.

Overleg met onze Advieslijn
Wil je overleggen over een specifieke situatie of sparren over een casus? Bel met onze Advieslijn voor professionals op 0900-0101 (optie 3 in het menu).
Na een ingrijpende gebeurtenis kan het prettig voor iemand zijn om steun te vinden bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Slachtoffers kunnen terecht bij onze lotgenotengroepen.
Bepaal de behoeften van de cliënt en kijk welke tool daarbij past. Of er nu behoefte is aan emotionele hulp, advies bij schadevergoeding of informatie over het strafproces: wij hebben een tool die daarbij kan helpen. De tools geven advies en tips waarmee iemand zelf aan de slag kan.