Webinar Hoe helpen we jongeren na online geweld?
Hoe kunnen we de hulp voor jongeren die te maken hebben met online geweld zichtbaarder en toegankelijker maken? Deze vraag onderzochten we samen met het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans Hogeschool in het project Hulp Online Geweld. Op 3 april 2025 werden in een online webinar de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd en gingen we in gesprek met mediapedagoog Jacqueline Kleijer. Geïnteresseerd in de bevindingen? Kijk het webinar hier terug.
In het webinar gaan we in op de doelstellingen en resultaten van het onderzoek. Welke innovaties zijn nodig om het hulpaanbod voor jongeren te versterken. Mediapedagoog Jacqueline Kleijer vertelt in haar keynote over online groepsdynamiek tussen jongeren en hoe zij online beïnvloed worden. Hoe kunnen we hierop inspelen en welke kansen en uitdagingen zijn er bij het bieden van hulp?

Webinar: Hoe helpen we jongeren na online geweld?
Over het onderzoek van project Hulp Online Geweld
Het project Hulp Online Geweld van Avans Hogeschool en Slachtofferhulp Nederland onderzoekt de hulpbehoeften van jongeren na online geweld en wil de toegankelijkheid van hulp verbeteren. Er is een enquête gehouden onder 120 jongeren (voornamelijk 16-24 jaar).
Online geweld en slachtofferschap
Jongeren brengen veel tijd door op social media. Daar krijgen ze ook te maken met minder prettige ervaringen. Veelvoorkomende vormen van online geweld zijn het ontvangen van seksueel getinte beelden (46%), pesten (25%), bedreiging en intimidatie (21%), en stalking (21%). Vrouwen zijn vaker slachtoffer van seksuele intimidatie en stalking, mannen worden vaker geconfronteerd met de verspreiding van naaktbeelden.
Gevolgen en hulpbehoeften
Online geweld heeft vaak een grote impact: jongeren voelen zich onveilig, verliezen vertrouwen in anderen en ervaren psychische klachten zoals stress, depressie en slaapproblemen. Hoewel 32% geen hulp zoekt, wil een groot deel zich weer veilig voelen, het geweld stoppen of erover praten.
Weinig bekendheid met hulp
Maar liefst 79% van de jongeren kent geen hulporganisaties. Na incidenten wordt zelden actief naar informatie gezocht, mede door gevoelens van schaamte. Hulp wordt vooral gezocht bij familie, vrienden of op school, waarbij familie en vrienden als het meest behulpzaam worden ervaren.
Verbeterkansen
Jongeren willen meer informatie via social media, schoollessen, video’s en websites. Contact met hulporganisaties verloopt bij voorkeur via chat of WhatsApp, maar voor echte hulp geven ze de voorkeur aan een persoonlijk gesprek.
Vervolg
De onderzoekers ontwikkelen samen met studenten tools om het bewustzijn over online geweld te vergroten en hulp beter toegankelijk te maken, bijvoorbeeld via ervaringsverhalen en toegankelijke informatiekanalen.
Lees meer over het onderzoek op de website Veiligheid en veerkracht.
In samenwerking met
Het project Hulp Online Geweld is een samenwerking tussen Slachtofferhulp Nederland en het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht Avans Hogeschool met financiering van SASS Achmea.
Onze hulp aan jongeren
-
Een jongere is slachtoffer
Krijg je in je werk te maken met een jongere die slachtoffer is? Onze tips voor gespreksvoering en doorverwijzing bij jongeren en stappenplannen helpen je verder.
-
Ons platform voor jongeren
Op ons jongerenplatform kunnen jongeren terecht voor steun en advies na een heftige gebeurtenis. Verwijs de jongere door of neem zelf een kijkje.
-
Stappenplan nazorg na online seksueel misbruik
Steeds meer jongeren worden slachtoffer van online seksueel misbruik, zoals het verspreiden van of afpersen met naaktbeelden. Bekijk welke stappen je als school kunt zetten om de juiste nazorg te bieden en de schade te beperken.
-
Stappenplan Nazorg na online bedreiging
Bedreiging komt veel voor en speelt zich steeds vaker online af. Vooral jongeren krijgen te maken met online bedreiging, pesten of stalken. Lees welke stappen je kunt zetten wanneer een cliënt, leerling of andere persoon online wordt bedreigd.
-
Hoe ga je het gesprek aan met een jongere?