Sociaal domein in de gemeente
In het sociaal domein maakt Slachtofferhulp Nederland deel uit van verschillende ketensamenwerkingen op het gebied van preventie en zorg. We werken onder meer samen met Veilig Thuis, Centra voor Seksueel Geweld (CSG's) en sociale wijkteams. De slachtoffers benaderen we actief en bieden we laagdrempelige hulp zonder wachtlijsten. We ondersteunen slachtoffers waar dat kan en verwijzen door waar nodig. Zo sluiten we aan op zorgketens in de gemeente om slachtoffers passende ondersteuning te geven bij zorg en recht.
Feiten op een rij
- Ieder jaar 200.000 aanmeldingen.
- 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.
- Kosteloos en altijd in de buurt.
- Ervaren partner bij grootschalige en kleinschalige ingrijpende gebeurtenissen.
- Landelijk netwerk van 1.600 medewerkers en vrijwilligers.
- Samenwerking met politie, GGD, sociale wijkteams, het Openbaar Ministerie, Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering, CCV, Veiligheidsregio's en Centra voor seksueel geweld.
- Intensief contact met de Raad voor de Rechtspraak.
Kenniscentrum Juridische Dienstverlening
Heeft u in de wijk een slachtoffer van huiselijk geweld, die u wilt helpen uitzoeken welke rechten hij of zij heeft? Of wilt u voor een slachtoffer van seksueel geweld weten welke bestuursrechtelijke, civielrechtelijke of strafrechtelijke beschermende maatregelen getroffen kunnen worden, zoals bijvoorbeeld een straatverbod of contactverbod? Bij juridische vragen neemt u contact op met het Kenniscentrum Juridische Dienstverlening van Slachtofferhulp Nederland.
Kenniscentrum Juridische DienstverleningInzet casemanagers door CSG's
Centra Seksueel Geweld (CSG’s) kunnen casemanagers van Slachtofferhulp Nederland inschakelen voor de begeleiding van slachtoffers van seksueel geweld of misbruik. Onze casemanagers zorgen voor samenhang in het zorgaanbod, geven slachtoffers uitleg en advies over slachtofferrechten en monitoren stressreacties om tijdig behandeling te kunnen inzetten als dat nodig is.
Inzet casemanagers door Centra Seksueel GeweldOndersteuning cliënten sociale wijkteams
Het sociale wijkteam kan te maken krijgen met slachtoffers van bijvoorbeeld een misdrijf, verkeersongeluk of suïcide binnen de familie. Heeft uw sociale wijkteam behoefte aan extra mankracht om deze slachtoffers de ondersteuning te geven die zij verdienen? Schakel dan kosteloos Slachtofferhulp Nederland in. We geven slachtoffers juridische, psychosociale en praktische ondersteuning, en stemmen onze dienstverlening altijd af op de individuele behoefte.
Ondersteuning cliënten sociale wijkteamsFolder voor netwerkpartners
We hebben een folder over onze organisatie, dienstverlening en samenwerking met netwerkpartners. De folder is bedoeld voor gemeenten en lokale netwerkpartners, zoals de GGD, het CSG en Veilig Thuis.