Inbraakpreventieadvies en verhogen betrokkenheid bij veiligheid
Slachtoffers van een woninginbraak voelen zich vaak boos en soms bang. Of ze hebben een naar gevoel, omdat vreemden in hun woning zijn geweest. Wij bieden emotionele hulp, begeleiden slachtoffers in het strafproces en helpen bij het krijgen van een schadevergoeding. Daarmee helpen we gemeenten bij de slachtoffergerichte aanpak van High Impact Crimes bij woninginbraken.
Weer een veilig gevoel geven
Is iemand uit uw gemeente slachtoffer van woninginbraak? Dan geven we in ons inbraakpreventieadvies graag zoveel mogelijk informatie over uw gemeentelijke initiatieven voor inbraakpreventie. Ook vertellen we het slachtoffer graag hoe hij of zij in uw gemeente de eigen heterdaadkracht kan vergroten en zelf meer betrokken kan zijn bij veiligheid in de de buurt of wijk.
Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor samenwerking te bespreken.
Herhaald slachtofferschap voorkomen
Jaarlijks krijgt Slachtofferhulp Nederland tienduizenden aanmeldingen van slachtoffers van inbraak. Met ons inbraakpreventieadvies helpen we herhaald slachtofferschap voorkomen en herstellen we gevoelens van veiligheid.
Slachtoffers die zelf initiatief willen nemen, krijgen van ons praktische tips om de veiligheid van hun woning te vergroten. Zoals:
- de online scan doen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, waarmee zij zelf eenvoudig controleren hoe veilig hun woning is en met welke maatregelen zij de veiligheid verbeteren.
- een beveiligingsexpert van het Politiekeurmerk Veilig Wonen om de woning te controleren op veiligheid.
In ons inbraakpreventieadvies nemen we graag de mogelijkheden mee die gemeenten aanbieden.
Gemeentelijke preventiemaatregelen onder de aandacht
Sommige gemeentes bieden hun inwoners de Veilig Wonen Scan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) aan.
Gemeentelijke community-based veiligheid vergroten
Slachtofferhulp Nederland kan ook specifieke activiteiten van uw gemeente onder de aandacht van slachtoffers brengen. Zoals deelname aan een buurtapp, Burgernet, een buurtpreventieteam of bijvoorbeeld een besloten Facebookgroep van de gemeente.
Voordelen van ons preventieadvies
- We hebben een gemeenschappelijk doel: ook wij willen herhaald slachtofferschap voorkomen en gevoel van veiligheid herstellen.
- Ons inbraakpreventieadvies heeft een groot bereik: jaarlijks nemen tienduizenden slachtoffers van woninginbraak contact met ons op.
- Wij werken samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Politie Keurmerk Veilig Wonen.
Wie bespreken inbraakpreventieadvies voor inwoners met ons?
- Ambtenaren openbare orde en veiligheid
Zijn er voorwaarden?
Nee
Wat kost het?
Deze dienstverlening is beschikbaar dankzij gemeentelijke subsidies en de financiering door het ministerie van Justitie en Veiligheid.