Hulp na vermissing in het buitenland

Als een dierbare in het buitenland plotseling verdwijnt, dan lijkt het alsof de wereld ophoudt te bestaan. Wie achterblijft, weet zich vaak geen raad met de knagende onzekerheid over iemands verblijfplaats of welbevinden. Wat is er gebeurd? Leeft de vermiste nog? Maar ook: wat kan ik doen om hem of haar terug te vinden? Hieronder vindt u informatie over wat u zelf kunt doen bij de vermissing van een dierbare in het buitenland.

Mobiele telefoon

  • Heeft u tijdens de buitenlandse vakantie of verblijf van dierbare(n) contact via de mobiele telefoon? Realiseert u zich dan dat in het buitenland het mobiele netwerk niet altijd overal functioneert. Als uw dierbare(n) zich in een afgelegen gebied bevindt/en, bijvoorbeeld in de bergen, een diep dal of een afgelegen gebied, kan hij of zij heel goed tijdelijk niet te bereiken zijn. Dit laatste kan ook het geval zijn binnen landen van Europa.
  • Het komt voor dat reizigers hun oplader zijn vergeten of ergens zijn waar de telefoon niet kan worden opgeladen. Verder kan de mobiele telefoon gewoon verloren of gestolen zijn. Omdat iedereen er tegenwoordig aan gewend is dat we snel en 'overal' te bereiken zijn wordt bij het niet opnemen van het 06-nummer in het buitenland soms te snel aan een vermissing gedacht.

Sms en/of e-mail

  • Check in uw eigen mobiele telefoon of uw sms naar het buitenland wel verzonden is. Informeer bij uw provider of het mogelijk is een leesbevestiging van een door u verzonden sms te ontvangen, zodat u kunt checken of uw dierbare(n) uw sms'jes wel opent.
  • Als u iemand langere tijd niet kan bereiken blijf het dan niet proberen op diens 06-nummer, maar stuur een e-mail met leesbevestiging of bel de accommodatie waar uw dierbare verblijft.

Reisroute

Controleer de reisroute van uw dierbare(n) om na te gaan door welk gebied er gereisd wordt. Is het bijvoorbeeld een zeer afgelegen, mogelijk primitief, gebied? Een gebied in het hooggebergte of juist stedelijk gebied?

Als u langer niks hoort

Ga bij naaste familie, vrienden of partner van uw dierbare na wanneer zij voor het laatst van hem/haar hebben gehoord. Spreek af elkaar te bellen zodra er bericht binnen komt!

Reisgenoten

Reist uw dierbare alleen of met reisgenoten? Probeer contact op te nemen met de reisgenoten (of met familie van de reisgenoten in Nederland) voor meer informatie.

Accommodatie

  • Bel het hotel, pension, jeugdherberg, camping of verhuurder van het appartement/huisje waar uw dierbare(n) verblijft/verblijven voor meer informatie.
  • Is men daar definitief vertrokken of niet teruggekeerd na een dagtocht of wandeling vraag dan naar informatie m.b.t. de verdere reisplannen, de bestemming van de dagtocht of naar de wandelroute. Check of uw dierbare zijn/haar/hun bagage heeft meegenomen of achtergelaten.
  • Als uw dierbare(n) na het donker worden niet is/zijn teruggekeerd van een wandeltocht, 's nachts niet is/zijn teruggekeerd van een dagtocht of voor de uitcheckdatum uit de accommodatie is/zijn verdwenen (terwijl de bagage nog wel aanwezig is), doet u veiligheidshalve in Nederland melding van vermissing. 
  • Vraag de eigenaar van de accommodatie ook de vermissing bij de lokale politie te melden.

Weersomstandigheden

Check op internet en via deze link: www.weeronline.nl [externe link] of er recent extreme weersomstandigheden zijn geweest in het gebied waar uw dierbare(n) verblijft/ven. Denk aan een storm of hevige regenval die mogelijk telefoon- en internetverkeer onmogelijk hebben gemaakt.

(Natuur)rampen

Is er op/rond de reisbestemming van uw dierbare(n) een natuurramp als extreme storm (orkaan, tyfoon), overstroming of aardbeving geweest en maakt u zich zorgen of uw dierbare hierbij iets overkomen is?

Lees verder

Ondersteuning

Na de vermissing van een dierbare kunt u bij ons terecht voor informatie, tips, emotionele, praktische en juridische hulp. Wij zijn niet betrokken bij de opsporing. Wel kunt u bij ons terecht voor informatie over alles rondom de vermissing. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of telefonisch: 0900-0101 (ma-vr 09.00-17.00 uur).