Hulp na online bedreiging
Bedreiging komt veel voor en speelt zich steeds vaker online af, bijvoorbeeld via social media. Dit kan veel invloed hebben op je dagelijks leven en angst en stress veroorzaken. Lees hier welke stappen je kunt nemen als je te maken hebt met online bedreiging.
Bij online bedreiging gaat het vaak om dreigen met geweld, pesten, stalken, sextortion en doxing.
Wat kan ik doen bij online bedreiging?
Als je te maken krijgt met online bedreiging, kan dat je hele leven beïnvloeden. Toch is het vaak lastig voor mensen om te praten over wat hen is overkomen. Dit is heel normaal, maar het is toch goed om iemand in vertrouwen te nemen. Deel je verhaal bijvoorbeeld met je partner of een vriend(in) en vertel hoe zij kunnen helpen.
Bewijs verzamelen
Het is belangrijk om bewijs van de online bedreiging te verzamelen. Bewaar berichten, appjes, sms'jes, e-mails van de dader of maak screenshots. Houd eventueel een dagboek bij van wat er op welk moment is gebeurd.
Het bewijs kun je geven aan de politie als je aangifte wilt doen. Dit helpt de politie om in te schatten of de bedreiging strafbaar is. De politie kan dit ook gebruiken in het onderzoek naar de verdachte.
Kijk op www.internetsporen.nl voor tips over het bewaren van berichten in bijvoorbeeld WhatsApp of een andere chat.
De bedreiger blokkeren
Op social media zoals Facebook en Instagram kun je het account van de bedreiger blokkeren of bedreigende posts rapporteren. Ook kun je, om ongewenste contacten in de toekomst te voorkomen, de privacy-instellingen van je social media accounts aanpassen.
Niet elke vorm van bedreiging is strafbaar. Er is een verschil tussen je bedreigd voelen en wat er in de wet als bedreiging staat omschreven.
Bedreiging is strafbaar als iemand jou of je naaste bedreigd met:
- de dood,
- ernstig letsel,
- aanranding of verkrachting.
Wanneer kan ik aangifte doen?
Het is goed om contact op te nemen met de politie als de bedreiging voor jou serieus is. Ook wanneer je niet zeker bent of wat er is gebeurd strafbaar is. Wij helpen je bij het maken van de keuze om aangifte te doen of niet.
Neem contact op met 1 van onze medewerkers via 0900-0101 of bekijk alles over aangifte doen.
Wanneer kan ik een melding doen?
Je kunt een melding doen als je wilt dat de politie op de hoogte is van wat je is overkomen. De politie kan de situatie dan in de gaten houden en de betrokkenen aanspreken op wat zij hebben gedaan.
Je kunt ook een melding doen als er (nog) geen sprake is van een strafbaar feit, maar je wel bang bent dat dit in de toekomst gaat gebeuren. Dat kan bijvoorbeeld bij online stalking.
Geef het bij de politie aan als jij je onveilig voelt en bang bent voor de verdachte. De politie kijkt samen met jou welke maatregelen mogelijk zijn om je te beschermen. Ook bij de aangifte zijn hier mogelijkheden voor, bijvoorbeeld door te zorgen dat de verdachte je adresgegevens niet kan zien. De rechter of officier van justitie kunnen ook beschermende maatregelen opleggen, bijvoorbeeld een contactverbod.
Steeds meer jongeren worden slachtoffer van seksuele exposing (ook wel shame sexting genoemd) en sextortion.
Seksuele exposing: verspreiden van naaktbeelden
Bij seksuele exposing heeft iemand intieme beelden van jou gedeeld, zonder jouw toestemming. Zijn de beelden nog niet verspreid maar ben je daar wel bang voor? Dan kun je een stopbrief maken.
Sextortion: afpersing met naaktbeelden
Iemand dreigt naaktbeelden van jou online te zetten, tenzij je geld betaalt of meer beelden stuurt.
Online bedreiging kan veel invloed hebben op je dagelijks leven. Je voelt je nergens meer veilig en bent bang dat er iets met jou of je naasten gebeurt. Dit kan leiden tot stressklachten.
Het is heel normaal dat je last hebt van stressklachten en emoties na online bedreiging. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend. Wij helpen je zodat klachten verminderen of verdwijnen.
In de Slachtofferhulp Community kun je ervaringen van anderen lezen die te maken hebben gehad met bedreiging. Ook kun je hen vragen stellen of je eigen ervaring delen, veilig en anoniem.
Hoe was het voor anderen?
'Ze pakken je op alles waarvan ze denken dat ze je kunnen pakken.'
'Opeens kreeg ik van al zijn vrienden een berichtje, met een filmpje.'
Discriminatie of hate crime
Ben je bedreigd of mishandeld om wie je bent? Bijvoorbeeld om je afkomst, geloof of seksuele oriëntatie? Laat de politie bij de aangifte dan weten dat er mogelijk sprake is van een hate crime. Een hate crime wordt zwaarder bestraft.
Lees meer over discriminatie en hate crimeOnline stalking
Stalking is iemand bewust de hele tijd lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Bij online stalking kan de stalker eenvoudig anoniem blijven. En de dader kan u via het internet dag en nacht lastigvallen.
Hulp na stalkingCyberpesten
Cyberpesten is online pesten. Het is een vorm van geestelijke mishandeling, vaak door een bekende. Soms is er ook sprake van discriminatie, bedreiging en afpersing.
CyberpestenSextortion
Bij sextortion wordt iemand afgeperst met naaktbeelden. De dader dreigt de beelden te verspreiden als er geen geld wordt betaald, of als er niet nog meer naaktbeelden worden gestuurd.
SextortionSeksuele exposing
Bij seksuele exposing of shame sexting verspreidt iemand intieme foto’s en filmpjes van jou zonder jouw toestemming. Dit kan leiden tot veel stress. Bekijk wat je kunt doen als dit jou is overkomen.
Hulp na seksuele exposingIemand ondersteunen na bedreiging
Als partner, vriend, familielid of collega kun je veel betekenen voor iemand die een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt. De checklist voor helpers geeft je snel overzicht van wat je voor iemand kunt doen.
Naar de checklist voor helpers