Achterblijvers leven tussen hoop en vrees
- 04 juni 2021

Op 4 juni is de Nationale Dag van de Vermisten, zoals iedere eerste vrijdag van juni. Op deze dag wordt stilgestaan bij het gemis van langdurig vermiste personen en wordt aandacht gevraagd voor de impact en problematiek van achterblijvers.
Impact van een vermissing
Franck Wagemakers, beleidsmedewerker bij Slachtofferhulp Nederland, legt uit waarom een vermissing een grote impact heeft op de achterblijvers: “Zij noemen dat zelf vaak ‘leven tussen hoop en vrees’. Veel achterblijvers kunnen niet rouwen omdat het lot van hun dierbare nog onzeker is. Tegelijkertijd kan de onduidelijkheid over het lot van een vermiste dierbare mentaal heel zwaar zijn. Achterblijvers kunnen zich ook onbegrepen voelen door instanties of de omgeving omdat men niet bekend is met de impact en gevolgen, of er met weinig inleving op reageren.”
“Naast de voortdurende spanning en emoties als verdriet en angst hebben veel achterblijvers te maken met diverse praktische en financiële problemen omdat hun vermiste dierbare voor de wet levend is en men niet zomaar zaken voor diegenen bij afwezigheid geregeld krijgt” licht Wagemakers toe. Om die reden biedt Slachtofferhulp Nederland sinds 2014 hulp aan achterblijvers.
Ondersteuning aan achterblijvers
Slachtofferhulp Nederland ondersteunt achterblijvers in het omgaan met de vermissing en het met zelfzorg vol te houden tijdens de slopende en voortdurende onzekerheid. Wij bieden emotionele ondersteuning en lotgenotencontact, maar ook praktische en juridische dienstverlening om zaken geregeld te krijgen.
Lees hier meer over onze hulp aan achterblijvers.