Ondersteuning bij ramp of crisis
Omvangrijke zedenzaken, een vliegramp of terroristische aanslag: bij een ramp of crisis is Slachtofferhulp Nederland de aangewezen partij om (na)zorg te verlenen aan slachtoffers of getuigen. Zo kunnen wij direct versterking leveren voor het kernteam en het opvangteam – zo nodig bovenregionaal. Ook zijn wij er voor juridisch advies en desgewenst zetten wij razendsnel een online Informatie- en Adviescentrum (IAC) op. Een overzicht van de mogelijkheden die wij bieden.
Snel naar
Online IAC - één loket voor informatievoorziening en dienstverlening
Met een online Informatie- en adviescentrum (IAC) bieden we slachtoffers, nabestaanden en andere geïnteresseerden één centraal loket waarin alle relevante informatiestromen samenkomen. Binnen een paar uur na uw aanvraag. Hierdoor kunnen organisaties zoals de gemeente, politie en GGD zich concentreren op hun kerntaken en vinden slachtoffers en nabestaanden oplossingen voor problemen waar ze tegenaan lopen: tijdig, passend en op grond van complete, betrouwbare en eenduidige informatie. Soms nog lang na de ramp, zoals ons IAC rondom de MH17: vliegrampoekraine.nl.
Extra mogelijkheden
-
Een besloten gedeelte – waar bijvoorbeeld nabestaanden toegang krijgen tot vertrouwelijke informatie, of waar slachtoffers ervaringen en tips met uitwisselen en elkaar steunen.
-
Loket voor zelfredzame slachtoffers – hier kunnen slachtoffers en getuigen zich melden die in eerste instantie niet met hulpverlenende instanties in contact zijn geweest, maar later toch behoefte hebben aan ondersteuning.
Versterking van het psychosociaal opvangteam
Wanneer de GGD en andere hulpdiensten niet direct voldoende mensen beschikbaar hebben om opvang te verlenen, staan onze experts klaar. In de acute fase bij opgeschaalde situaties kunnen wij altijd direct deskundige medewerkers uit onze geledingen inzetten in psychosociale opvangteams. Indien nodig maken we gebruik van onze bovenregionale of landelijke capaciteit.
Inhoudelijke expert als kernteamlid
Een plan van aanpak voor de nazorg van een ramp of crisis vraagt om een breed perspectief en scherp inzicht in de mogelijkheden. Wij versterken het kernteam dat zich hierover buigt, graag met een inhoudelijke expert die hiermee al veel ervaring heeft. Deze brengt bijvoorbeeld kennis in over de behoeften en problemen die bij getroffenen ontstaan en adviseert over individuele en collectieve interventies. Zo weet u zeker dat u ook op het vlak van slachtoffers overal aan heeft gedacht.
Juridisch advies binnen 24 uur
Veel ooggetuigen van een schiet- of steekincident, meerdere gewonden na een omgevallen hoogwerker op een schoolplein of verkeersongeval: in het plan van aanpak voor de nafase van calamiteiten verdient ook het juridische thema de juiste aandacht. Denk aan de rechten die slachtoffers hebben en welke vormen van financieel herstel er zijn. Onze juristen leveren graag advies, indien nodig binnen 24 uur.
Professionele fotoschouw
Fysiek afscheid nemen van een naaste is een belangrijk onderdeel van rouwverwerking. Wanneer dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld als het lichaam niet toonbaar is door ernstig letsel, kan dit het rouwproces in de weg staan. Zijn er wel identificatiefoto’s van het lichaam beschikbaar? Overweeg dan een fotoschouw. Hierbij bereidt een van onze casemanagers nabestaanden zorgvuldig voor en neemt hen stap voor stap mee door de afbeeldingen (als ze ervoor kiezen deze te bekijken). Zíj bepalen het tempo en wanneer ze genoeg hebben gezien.
Informeer naar de mogelijkheden
Wilt u meer weten? Stuur dan een mail naar calamiteiten@slachtofferhulp.nl.