25e en laatste herdenking Vliegramp Faro

Artikel geplaatst op 22-12-17 om 11:00

Op 21 december 1992 vond de vliegramp bij de Portugese stad Faro plaats. Aan boord waren vooral Nederlanders. Van de 327 passagiers en 13 bemanningsleden kwamen 54 passagiers en 2 stewardessen om het leven. Vandaag vindt de 25e en laatste jaarlijkse herdenking plaats in de St. Jansbasiliek in Laren. Rosa Jansen, voorzitter Raad van Bestuur Slachtofferhulp Nederland, sprak tijdens de herdenking.

Jansen blikte terug op het jaar waarin de vliegramp plaatsvond en hoe de hulpverlening aan slachtoffers en nabestaanden van grootschalige calamiteiten is veranderd sinds 1992. ‘Een wereld van verschil met hoe Slachtofferhulp Nederland, hulpdiensten als de Politie, de bevolkingszorg vanuit gemeenten en rijksoverheid en de rechtshulpverlening tegenwoordig omgaan met grootschalige calamiteiten, zoals vliegramp MH17 en de vliegramp in Tripoli. We hebben steeds meer kennis van behoeften van slachtoffers en nabestaanden na dergelijke rampen. ’

Lees de volledige speech van Rosa Jansen

Jaarlijks herdenken

Dit jaar vindt de laatst georganiseerde herdenking plaats. Maar dit betekent niet dat de Faro ramp onderdeel is van de geschiedenis. Voor hen die daar behoefte aan hebben, blijft er de mogelijkheid om in de St. Jansbasiliek in Laren de vliegramp informeel te herdenken. 

Hulp na een calamiteit

Wilt u meer weten over wat Slachtofferhulp Nederland doet na een grootschalige calamiteit? Op de pagina Calamiteiten leest u hier meer over.
Ga naar de pagina Calamiteiten