Vanavond in Zembla: misbruik in de kerk

Artikel geplaatst op 22-2-17 om 12:00

Zembla onderzoekt of de slachtoffers recht is gedaan

Na decennia van zwijgen hebben de afgelopen jaren duizenden slachtoffers van seksueel geweld hun verhaal gedaan bij het Meldpunt Seksueel Misbruik Rooms Katholieke Kerk. Als kind werden ze vaak niet geloofd en nu hopen ze eindelijk op gerechtigdheid.

Zembla spreekt slachtoffers die vertellen dat ze door toedoen van de kerk opnieuw zijn getraumatiseerd. In plaats van een luisterend oor trok de kerk hun verhaal weer in twijfel en kregen de slachtoffers het gevoel dat zij in de beklaagdenbank zaten, in plaats van de daders. Zembla onderzoekt of de slachtoffers recht is gedaan.

Kijk vanavond om 21.20 uur naar Zembla bij de VARA op NPO 2.

Eén landelijk meldpunt

Uit het werk van de commissie Deetman en de commissie Samson kwam het idee voort voor één landelijk meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik. De commissies constateerden dat slachtoffers van seksueel misbruik niet altijd de juiste weg weten te vinden naar hulp of advies. Dit resulteerde in 2012 in de oprichting van de Hulplijn Seksueel Misbruik (verkbreekdestilte.nl).

Hulp nodig?

De Hulplijn is er voor slachtoffers, getuigen en andere betrokkenen van seksueel misbruik, lichamelijk of psychisch geweld. Kijk op verbreekdestilte.nl of bel naar 0900 9999 001.