Schadevergoeding

Heeft u schade door een strafbaar feit? Als de veroorzaker van de schade bekend is, dan kunt u de schade vaak verhalen op de dader in het strafproces. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden om schade te verhalen of een tegemoetkoming te krijgen.

Schadevergoeding eisen van de dader

Als u slachtoffer bent in het strafproces dan zal het Openbaar Ministerie u een een formulier ‘verzoek tot schadevergoeding’ toesturen. Meer over schade verhalen via het strafproces  

Andere mogelijkheden om schade vergoed te krijgen

  • De schade kan (gedeeltelijk) door uw eigen verzekering gedekt zijn. Bijvoorbeeld via uw inboedelverzekering bij inbraak of uw ziektekostenverzekering bij medische kosten.
  • U kunt zelf een civiele procedure starten, waarbij u de burgerlijke rechter vraagt om een uitspraak te doen over de schade.
  • In bepaalde gevallen kunt u een tegemoetkoming in de kosten vragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven, het Waarborgfonds Motorverkeer of een particulier fonds.

Zorg dat u geen schadeposten vergeet

Beantwoord 3 vragen en krijg advies op maat over het verzamelen van bewijs. Zo weet u zeker dat u alle schadeposten in beeld heeft.

Breng mijn schade in kaart

Rechtshulp

Soms is juridische bijstand nodig bij het verhalen van schade in het strafproces. Wij adviseren dan om rechtshulp in te schakelen. De rechtshulpverlener kan helpen bij het eisen van de schadevergoeding.

Meer informatie over Rechtshulp

Hulp bij het verhalen van schade

Een van onze medewerkers kan u uitleg geven over de mogelijkheden voor schadevergoeding in uw zaak. Wij kunnen u helpen met het in kaart brengen van uw schade en het invullen van de formulieren.
Neem gerust contact met ons op


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter


Article image Mijn Slachtofferhulp