Winkeldiefstal
Eigenaren en medewerkers van winkels krijgen geregeld te maken met diefstal. Uit hun supermarkt, drogist of andere winkel worden spullen gestolen. Als de diefstal samen gaat met geweld of bedreiging, is dat nog eens extra heftig. Lees wat je kunt doen als je in jouw winkel te maken krijgt met diefstal.
Direct na de diefstal
Voor elke winkeldief wordt een dossier opgebouwd. Een dief die vaker wordt opgepakt voor diefstal, wordt zwaarder gestraft.
Weet je niet wie de winkeldief is?
Doe online aangifte bij de politie.
Weet je wie de dief is, maar is die alweer weg?
Bel de politie op 0900-8844 om aangifte te doen.
Is de dief aangehouden en werkt die mee?
- Breng de winkeldief als dat mogelijk is naar een andere ruimte, bijvoorbeeld een kantoortje, zodat klanten geen last hebben van wat er gebeurt. Samen met de dief kunnen afspraken worden gemaakt. Dat kan ook zonder dat de politie langskomt.
- Start alvast de online aangifte op politie.nl/winkeldiefstal. Je moet hiervoor inloggen met je account. Lees meer hierover in de folder Internetaangifte winkeldiefstal (pdf).
Is de dief aangehouden en werkt die niet mee?
- Werkt de dief niet mee? Is er sprake van bedreiging of mishandeling? Bel de politie op 112.
Wie kan mijn schade vergoeden?
Ben je - of is een naaste van je - slachtoffer geworden van een strafbaar feit, verkeersongeval of ramp? Beantwoord de vragen en ontvang advies over hoe je een schadevergoeding kunt krijgen.
Stel de winkeldief direct aansprakelijk
Als ondernemer kun je je aanmelden voor de regeling Directe Aansprakelijkstelling. Winkeldieven die op heterdaad worden betrapt, betalen een vast bedrag van 181 euro. Deelname aan de regeling is gratis.
Neem je al deel aan de regeling 'Directe Aansprakelijkstelling'?
- Doe online aangifte op Bij winkeldiefstal of met het landelijk aangifteformulier voor winkeliers (pdf).
- Als de winkeldief meewerkt kan ook zonder de politie de diefstal worden afgehandeld. Vul samen met de dief het formulier in. De politie krijgt een kopie van de melding.
- Komt de politie wel? Rond de aangifte af samen met de politie.
Heb je al aangifte gedaan bij de politie?
Dan kun je alsnog gebruik maken van de regeling. SODA stelt in opdracht van de winkelier de dader aansprakelijk en zorgt ervoor dat de dief de schadevergoeding betaalt. SODA (Serviceorganisatie Directe Aansprakelijkstelling) werkt samen met de politie en er zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van de gegevens van de dader.
Kapotte spullen of andere schade?
Zijn de gestolen spullen niet meer te verkopen of is er andere schade door de diefstal? Vul het schadebedrag in in het veld 'Extra schade'. Ook die kosten moet de winkeldief vergoeden. Kom je er later achter dat je schade hebt die niet is doorgegeven? Geef dit binnen een week na de diefstal door via winkeldievenbetalen.nl/schade-melden.
Een schadevergoeding eisen in het strafproces
Op het Landelijk aangifteformulier voor winkeliers kan je aangeven of je in het strafproces een schadevergoeding wilt eisen van de dief. Wil je dat?
Vink dan aan: 'Ik wens de schade te voegen in het strafproces en de schade te verhalen op de dader'.
De politie kan je informeren wanneer het verstandig is om de schade in het strafproces te verhalen op de dief. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van geweld of bedreiging door de dief.