Winkeldiefstal
Eigenaren en medewerkers van winkels krijgen geregeld te maken met diefstal. Uit hun supermarkt, drogist of andere winkel worden spullen gestolen. Als de diefstal samen gaat met geweld of bedreiging, is dat nog eens extra heftig. Lees wat je kunt doen als je in jouw winkel te maken krijgt met diefstal.
- Aangifte doen van winkeldiefstal
- Wie kan mijn schade vergoeden na winkeldiefstal?
- Een winkeldief aansprakelijk stellen
Aangifte doen van winkeldiefstal
Meld diefstal altijd
Voor elke winkeldief wordt een dossier opgebouwd. Een dief die vaker wordt opgepakt voor diefstal, wordt zwaarder gestraft.
Weet je niet wie de winkeldief is?
Doe online aangifte bij de politie.
Weet je wie de dief is, maar is die alweer weg?
Bel de politie op 0900-8844 om aangifte te doen.
Verzet de dief zich tegen de aanhouding?
Werkt de dief niet mee bij de aanhouding? Bedreigt de dief medewerkers of wordt er geweld gebruikt? Bel de politie op 112.
Werkt de dief mee na de aanhouding?
Dan kan de dief direct aansprakelijk worden gesteld voor de kosten. Breng de winkeldief als dat mogelijk is naar een andere ruimte, bijvoorbeeld een kantoortje. Zo hebben klanten geen last van wat er gebeurt.
Wie kan mijn schade vergoeden na winkeldiefstal?
Beantwoord de vragen voor advies over de mogelijkheden om je schade vergoed te krijgen.
Een winkeldief direct aansprakelijk stellen
Als ondernemer kun je je aanmelden voor de regeling Directe Aansprakelijkstelling. Winkeldieven die op heterdaad worden betrapt, betalen een vast bedrag van 181 euro voor de tijd die de afhandeling van de diefstal kost. De stichting Directe Aansprakelijkstelling aan Daders (SODA ) int namens jou de schadevergoeding bij de winkeldief. Deelname aan de regeling is gratis.
Neem je al deel aan de regeling 'Directe Aansprakelijkstelling'?
- Als de winkeldief meewerkt kan ook zonder de politie de diefstal worden afgehandeld. Vul samen met de dief het formulier in. De politie krijgt een kopie van de melding. Doe online aangifte op Bij winkeldiefstal of met het landelijk aangifteformulier voor winkeliers (.pdf).
- Komt de politie wel? Start alvast de online aangifte op politie.nl/winkeldiefstal. Je moet hiervoor inloggen met je account. Rond de aangifte af samen met de politie.
Heb je al aangifte gedaan bij de politie?
Dan kun je gebruik maken van de regeling. SODA stelt in opdracht van de winkelier de dader aansprakelijk en zorgt ervoor dat de dief de schadevergoeding betaalt. SODA (Serviceorganisatie Directe Aansprakelijkstelling) werkt samen met de politie en er zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van de gegevens van de dader. Doe de melding via bijwinkeldiefstal.nl.
Kapotte spullen of andere schade?
Zijn de gestolen spullen niet meer te verkopen of is er andere schade door de diefstal? Ook die kosten moet de winkeldief vergoeden. Kom je er later achter dat je schade hebt die niet is doorgegeven? Geef dit binnen een week na de diefstal door via winkeldievenbetalen.nl/schade-melden. In het veld 'Extra schade' vul je het schadebedrag in.
Veel mensen die iets heftigs meemaken, hebben last van emotionele en lichamelijke reacties. Dat is heel normaal. Lees welke stressklachten er zijn en wanneer je je zorgen moet maken.
Als familielid, naaste, vriend of collega kun je veel betekenen voor iemand die een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt. Ook jij bent een helper. Lees waarmee je kunt helpen en hoe.
De gratis e-learningmodule van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) helpt je bij het voorkomen van en omgaan met agressie en winkeldiefstal.
Een bedrijfsoverval kan grote gevolgen hebben. Mogelijk dat iemand je met geweld of onder bedreiging van geweld heeft gedwongen geld of spullen af te staan. Dit kan heftige emoties oproepen, zoals gevoelens van angst, onveiligheid en boosheid. Heeft de overval schade veroorzaakt? Dan kun je die schade vergoed krijgen.
Mishandeling is het bewust verwonden of pijn doen van een ander, door iemand bijvoorbeeld te slaan of te schoppen. Als je door iemand gekleineerd, geïntimideerd of gepest wordt, kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling.
Als iemand dreigt je iets aan te doen, spreken we van een bedreiging. De persoon kan je bijvoorbeeld bedreigen met de dood of dreigen met geweld. Je kunt op verschillende plaatsen worden bedreigd. Bijvoorbeeld op het werk, op straat of via social media.
Na aangifte van diefstal begint het strafproces. Je kunt het politieonderzoek zelf online volgen. Als er een verdachte is aangehouden, wordt een zaak vaak snel behandeld door het Openbaar Ministerie.
Wil je in de strafzaak een schadevergoeding eisen van de dader? Wij helpen je bij het in kaart brengen van je schade en het invullen van de formulieren.