Aangifte doen van bedreiging

Aangifte doen van bedreiging doet u als u bedreigd wordt met de dood, met ernstig letsel, verkrachting of aanranding of als u bedreigd wordt in de uitvoering van uw werk. Bedreiging kan fysiek plaatsvinden, maar ook via telefoon, brief e-mail, msn of chat.

Strafbaar?

Als de bedreiging in uw ogen ernstig en gemeend is, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Van belang is wel om te weten dat er een verschil is tussen u bedreigd voelen en wat er in de wet als bedreiging staat omschreven. Niet elke vorm van bedreiging is strafbaar. De bedreiging moet daarnaast ook bewezen kunnen worden.

Waarom aangifte doen?

  • Als u aangifte doet kan de politie proberen de dader op te sporen.
  • Aangifte kan u een gevoel van rechtvaardiging geven.
  • Na de aangifte kunt u uw schade proberen te verhalen op de dader.
  • Als de dader gepakt wordt, kan uw aangifte ervoor hebben gezorgd dat dit anderen niet overkomt.

Bang om aangifte te doen?

Misschien bent u bang dat de verdachte u zal lastigvallen als u aangifte doet. Deze angst blijkt over het algemeen ongegrond. Wilt u echt niet dat uw adres door de aangifte bij de verdachte bekend wordt dan kunt bij uw aangifte een domicilie adres opgeven. Dit betekent dat u wel uw eigen naam noemt, maar niet uw werkelijke adres. U geeft een ander (post) adres op. Op dit adres moeten politie en Openbaar ministerie u wel kunnen bereiken.

Hoe gaat het met u?

Door het doen van aangifte kunt u extra stress ervaren. Iedereen reageert anders op een ingrijpende gebeurtenis. De een heeft weinig stressklachten, de ander juist veel.

Lees verder over stressklachten

Slachtofferhulp Nederland

Als u liever (nog) niet met de politie praat, of als u meer informatie wilt over het doen van aangifte, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers. Zij zullen u emotioneel en praktisch ondersteunen.

Neem contact met ons op


Article image Mijn Slachtofferhulp