Aangifte doen van seksueel misbruik

De beslissing om aangifte te doen van seksueel misbruik kan moeilijk zijn. Misschien bent u bang dat de dader wraak neemt. Of voelt u zich schuldig omdat u denkt dat u uw grenzen niet duidelijk genoeg heeft aangegeven.

Bedenkt u zich dat seksueel misbruik strafbaar is. U bent gedwongen seksuele handelingen uit te voeren, te ondergaan of te bekijken. Dwingen kan lichamelijk gebeuren, zoals bij een verkrachting, maar ook kunt u bang gemaakt worden door bedreigingen. Voor het doen van aangifte neemt u contact op met de politie via 0900-8844.

Waarom aangifte doen?

  • De dader kan alleen gestraft worden voor wat u is aangedaan als u aangifte doet.
  • Aangifte kan u een rechtvaardigheidsgevoel geven.
  • Als de dader gepakt wordt, kan uw aangifte ervoor hebben gezorgd dat dit anderen niet overkomt.
  • Na de aangifte kunt u uw schade proberen te verhalen op de dader.

Tips voor het doen van aangifte

Nog geen aangifte doen?

Als u (nog) geen aangifte wilt doen kunt u wel een afspraak maken met de politie. In dit gesprek kunt u in het kort aangeven wat u is overkomen. U heeft het gesprek met een rechercheur die speciaal is opgeleid op het gebied van seksueel misbruik.

De rechercheur kan u vertellen of er sprake is van een strafbaar feit en wat de gevolgen zijn als u aangifte zou doen. Na afloop van dit gesprek kunt u beslissen of u aangifte wilt doen.

Hoe gaat het met u?

Door het doen van aangifte kunt u extra stress ervaren. Iedereen reageert anders op een ingrijpende gebeurtenis. De een heeft weinig stressklachten, de ander juist veel.

Lees meer over stressklachten

Slachtofferhulp Nederland

Als u liever niet met de politie praat, of als u de beslissing om wel of niet aangifte te doen wilt voorleggen aan een onbekende, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers. Naast informatie over de aangifte, kunnen zij u emotioneel en praktisch ondersteunen.
Neem contact met ons op