Het strafproces na moord of doodslag

Na het verlies van een dierbare komt er veel op u af. De politie start een onderzoek naar de mogelijke dader en misschien wordt een verdachte aangehouden. De casemanagers van Slachtofferhulp Nederland begeleiden u tijdens het hele strafproces.

Wat doet een casemanager van Slachtofferhulp Nederland?

De casemanager brengt al het nodige regelwerk in kaart en ondersteunt u tijdens het strafproces. Deze hulpverlener is speciaal getraind om nabestaanden te begeleiden. De casemanager komt ook op voor uw belangen, door samen te werken met het Openbaar Ministerie, de politie en zorginstanties.

Dit kunt u verwachten van een casemanager

  • U krijgt informatie over juridische zaken en uw rechten in het strafproces. Ook vertelt de casemanager u over de opties om schadevergoeding te eisen en een gratis advocaat in te schakelen.
  • U wordt op de hoogte gehouden van het verloop van het strafproces. Wilt u gebruikmaken van uw spreekrecht? Dan verwijst de casemanager u door naar een andere deskundige van Slachtofferhulp Nederland.
  • U ontvangt emotionele hulp als u dat wilt. De casemanager luistert naar uw verhaal, denkt met u mee en kan u in in contact brengen met andere hulpverleners zoals verlieskundigen en traumapsychologen.

Lees meer over wat een casemanager voor u doet