Aantal inbraken neemt weer toe
- 13 juli 2020

Uit nieuwe politiecijfers blijkt dat het aantal inbraken weer bijna net zo hoog is als voor de coronacrisis. Doordat mensen in de lockdownperiode meer thuis waren, werd er in het voorjaar aanzienlijk minder ingebroken. Eind april was er zelfs een daling van 60% te zien in vergelijking met het jaar daarvoor. Maar afgelopen week lag het aantal inbraken nagenoeg gelijk met dat van vorig jaar.
Sinds het kabinet de lockdown in diverse stappen versoepelde, ziet de politie de cijfers snel oplopen. De verwachting is dat deze trend zich voortzet en dat het aantal inbraken in de vakantiemaanden juli en augustus als vanouds zal pieken. De politie adviseert iedereen die op vakantie gaat ramen en deuren te sluiten en een lichtje aan te laten.
Omdat een inbraak veel meer is dan het verlies van spullen die weg zijn, kunnen slachtoffers van woninginbraak kunnen bij Slachtofferhulp Nederland terecht voor ondersteuning. Sanne Sanders is teamleider bij Slachtofferhulp Nederland en heeft veel inbraakslachtoffers bijgestaan. “Wat ik vooral tegenkom zijn mensen die zich door de inbraak niet meer veilig voelen in hun eigen huis. Een vreemde is in jouw huis geweest, heeft aan jouw spullen gezeten, is op zoek gegaan naar spullen die voor jou, op welke manier dan ook, van waarde zijn. Meestal houdt dat gevoel van onveiligheid wel een tijdje aan.”
Emotionele en lichamelijke klachten
Mensen die zich onveilig voelen, hebben vaak behoefte om in hun eigen omgeving, in hun eigen huis, tot rust te komen. Maar dat is nou juist de plek waar mensen zich na een inbraak niet meer veilig voelen. “Daardoor krijgen veel inbraakslachtoffers last van emotionele en lichamelijke klachten. Wij geven tips hoe mensen het gevoel van veiligheid terug kunnen krijgen. Eén van de belangrijkste adviezen is om met iemand te praten over wat je is overkomen en om je emoties de ruimte te geven. Het is immers niet zomaar iets, wat je is overkomen. Daarnaast adviseren wij om een veiligheidsexpert goed te laten kijken naar je huis. Zorg voor goede sloten en vraag je buren om je huis in de gaten te houden als je er zelf niet bent,” zegt Sanders. Als mensen het gevoel hebben weer meer grip op de situatie te hebben, nemen de stressklachten over het algemeen af en keert het gevoel van veiligheid langzaam maar zeker terug.
Meer informatie, tips en adviezen zijn hier te vinden.