Advies & preventie na bedrijfsoverval

Na een overval kan het enige tijd duren voordat de werkplek weer vertrouwd en veilig voelt. Werkgevers kunnen veiligheidsmaatregelen nemen om de kans op herhaling te verkleinen. Dit hoeft niet altijd veel te kosten. Een van onze medewerkers kan met u of uw werkgever meedenken. Daarnaast vindt u hieronder adviezen en tips over hoe u de kans op een overval kunt verkleinen.

Veiligheidsmaatregelen

Om de kans op een nieuwe overval te verkleinen, kunt u als werkgever veiligheidsmaatregelen nemen. Een medewerker van Slachtofferhulp Nederland kan met u meedenken en u hierin adviseren. Zo zijn er subsidies beschikbaar voor veiligheidsmaatregelen en voor het uitvoeren van een veiligheidsscan. Ook kunt u denken aan afspraken over het niet alleen openen en sluiten van uw zaak en aan samenwerking met uw eventuele buren in de winkelstraat. Het is belangrijk om uw medewerkers hierbij te betrekken. Bespreek samen wat u kunt doen na een bedrijfsoverval.

Subsidieregeling voor preventieve maatregelen

Als slachtoffer van een bedrijfsoverval kunt u in aanmerking komen voor een subsidie van €1.000 te besteden aan preventieve maatregelen. U kunt de subsidie aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Op de website van het Schadefonds vindt u de voorwaarden.

Scan Veiligheid Kleine Bedrijven

Er bestaat een VKB regeling, waarbij bedrijven die maximaal 50 fte in dienst hebben, een gratis scan kunnen laten doen. Met deze VKB-scan, Veiligheid Kleine Bedrijven, kunnen zij de veiligheid in hun bedrijf vergroten. Echter op dit moment kunnen helaas geen aanvragen voor scans worden ingediend. Duidelijk is dat de regeling van waaruit deze veiligheidsmaatregel werd gefinancierd behouden blijft, maar het is nog niet duidelijk hoe hier invulling aan wordt gegeven. Tot die tijd kunnen daarom geen aanvragen worden ingediend. Lees meer op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Hoe kan ik de kans op een overval verkleinen?

 • Meld opvallend gedrag binnen en buiten de zaak direct via het alarmnummer 112.
 • Laat leiding en medewerkers duidelijk ‘aanwezig zijn’ en op de juiste plaatsen.
 • Leg geld, cadeau- en waardebonnen en telefoonkaarten nooit in het zicht van klanten.
 • Stimuleer pin- en chipknipbetalingen.
 • Room de kassa regelmatig af en berg groot bedragen direct op in een afroomkluis met tijdslot of slotvertraging.
 • Tel geld in een afgesloten ruimte, onzichtbaar voor buitenstaanders.
 • Open en sluit de winkel nooit alleen, wees alert en kijk goed om u heen.
 • Sluit de personeels- en magazijningang altijd af, ook tijdens openingstijden.
 • Neem dagopbrengsten nooit mee naar huis.
 • Breng geld altijd met twee personen naar de bank op wisselende tijdstippen en via wisselende routes of schakel een professioneel waardetransportbedrijf in.
 • Als werkgever: zorg voor goede buitenverlichting, zodat u altijd ziet wie naar binnen wil.
 • Als werkgever: monteer een transparant scherm boven de kassa tegen ‘kassagrepen’.

Deze preventietips geeft de politie. Lees meer over (bedrijfs)overvallen op de website van de politie.