Aangifte doen van verkrachting of aanranding

Als u aangifte doet kan de politie een onderzoek starten en de dader proberen op te sporen. De beslissing om aangifte te doen van een verkrachting of aanranding kan moeilijk zijn. Misschien durft u er niet over te vertellen of voelt u zich schuldig omdat u denkt uw grenzen niet duidelijk genoeg te hebben aangegeven.

Waarom aangifte doen?

Niemand mag over uw grenzen gaan en u tot seksuele handelingen dwingen. Ook niet als deze persoon een bekende of uw partner is. Een keer nee zeggen of iemand van u afduwen is genoeg.

  • Als u aangifte doet kan de politie proberen de dader op te sporen.
  • Als de dader gepakt wordt, kan uw aangifte ervoor hebben gezorgd dat dit anderen niet overkomt.
  • Aangifte kan u een gevoel van rechtvaardiging geven.
  • Na de aangifte kunt u schade proberen te verhalen op de dader.

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk na de verkrachting of aanranding (liefst binnen 72 uur) aangifte doet. De politie kan dan de sporen zoals sperma of bloed veilig stellen. Maakt u een afspraak met de politie via tel: 0900-8844.

Waar moet ik aan denken als ik aangifte doe?

Bang om aangifte te doen?

Misschien bent u bang dat de verdachte u zal lastigvallen als u aangifte doet. Deze angst blijkt over het algemeen ongegrond. Wilt u echt niet dat uw adres door de aangifte bij de verdachte bekend wordt dan kunt bij uw aangifte een domicilie adres opgeven. Als u gebruikmaakt van deze domiciliekeuze dan komt uw eigen naam op de aangifte, maar niet uw werkelijke adres. U geeft een ander (post) adres op. Op dit adres moeten politie en Openbaar ministerie u wel kunnen bereiken.

Nog geen aangifte doen?

Als u (nog) geen aangifte wilt of durft te doen van de verkrachting of aanranding kan het goed zijn om wel een afspraak te maken met de politie via tel. 0900-8844. In dit gesprek kunt u in het kort aangeven wat u is overkomen. 

U hebt het gesprek met een rechercheur die speciaal is opgeleid op het gebied van seksueel misbruik. De rechercheur kan u informeren over het doen van aangifte en wat daarvan de gevolgen zijn. Na afloop van dit informatieve gesprek kunt u beslissen of u wel of geen aangifte wilt doen.

Hoe gaat het met u?

Door het doen van aangifte kunt u extra stress ervaren. Iedereen reageert anders op een ingrijpende gebeurtenis. De een heeft weinig stressklachten, de ander juist veel.

Lees meer over stressklachten

Slachtofferhulp Nederland

Een van onze medewerkers kan met u meegaan als u aangifte doet of een informatief gesprek heeft bij de politie. Als u liever (nog) niet met de politie praat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers. Naast informatie over de aangifte, zullen zij u emotioneel en praktisch ondersteunen. Neem contact met ons op