EMDR en andere vormen van traumabehandeling
Soms kan een ingrijpende gebeurtenis leiden tot langdurige stressklachten of zelfs een trauma. PTSS ontstaat als de gebeurtenis niet goed wordt verwerkt. Een trauma is vaak goed te behandelen. Bijvoorbeeld met EMDR. Lees hier welke behandelvormen er zijn en wat je huisarts voor je kan betekenen.
Wat is PTSS?
PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis: een angststoornis na een ingrijpende gebeurtenis. De meeste mensen ontwikkelen gelukkig geen PTSS, maar ervaren wel een tijd lang de nodige stressklachten. Een PTSS ontstaat als iemand een traumatische gebeurtenis niet goed verwerkt.
Mogelijke klachten bij een PTSS
- Angst, snel schrikken, snel boos zijn. Alert zijn op gevaar in de omgeving.
- Plekken en situaties vermijden die herinneren aan de gebeurtenis.
- Slecht slapen.
- Herbeleving: de beelden van de gebeurtenis komen terug. Het lijkt of de gebeurtenis opnieuw gebeurt.
- Moeite om het dagelijkse leven weer op te pakken en de dingen te doen die iemand normaal zonder moeite doet.
Heb je 6 weken na de gebeurtenis nog veel last van dit soort klachten? Dan kan het zijn dat je de angst die je toen voelde niet goed hebt verwerkt.
Bepalen van vervolgstappen
Na een ingrijpende gebeurtenis kun je met een van onze medewerkers bespreken wat de mogelijke vervolgstappen zijn. Wij ondersteunen daarbij.
Een goed begin is een gesprek met je huisarts om in kaart te brengen welke stressklachten je hebt. En hoeveel last je daarvan hebt. De huisarts kan je verwijzen naar de juiste hulp bij jou in de buurt.
De behandelaar waarnaar je wordt doorverwezen, kan vaststellen of je PTSS hebt en bekijken welke behandeling het beste past bij jouw situatie.
Onze medewerkers kunnen samen met jou het bezoek aan de huisarts voorbereiden. Heb je vragen? Neem contact met ons op.
Lees wat je huisarts kan doenVormen van traumabehandeling
Traumabehandeling is erop gericht om een ingrijpende gebeurtenis een plek te geven en de angst te verminderen. Voorbeelden van veel gebruikte vormen van traumabehandeling zijn:
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
EMDR is een vorm van traumabehandeling die veel wordt toegepast, vaak met goede resultaten. Er vinden geen uitgebreide gesprekken plaats en de behandelduur is vaak kort.
Je praat met de therapeut over de ingrijpende gebeurtenis en de gedachten en gevoelens waarvan je het meeste last hebt. Door je af te leiden van die gedachten en gevoelens, wordt de herinnering eraan minder heftig.
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Met een therapeut praat je over de gebeurtenis en welke situaties je bang maken of stress geven. Hierdoor wordt de angst minder.
BEPP (beknopte eclectische psychotherapie voor PTSS)
Deze behandeling helpt pijnlijke gevoelens en gedachten toe te laten en te verwerken. Dit helpt om weer grip te krijgen op je leven.
NET (narratieve exposure therapie)
Deze behandeling kan worden toegepast als je over een langere periode meerdere schokkende gebeurtenissen hebt meegemaakt. Je maakt een verhaal van je leven en van de rol van die ingrijpende gebeurtenissen in je leven spelen. Dat helpt bij de verwerking.
Lees meer over traumabehandeling op de volgende websites:
Veel mensen die iets heftigs meemaken, hebben last van emotionele en lichamelijke reacties. Dat is heel normaal. Lees welke stressklachten er zijn en wanneer je je zorgen moet maken.
Na een ingrijpende gebeurtenis is het heel normaal dat mensen last hebben van emoties en stressklachten. Wij helpen je graag zodat deze klachten verminderen of verdwijnen.
In een lotgenotengroep ontmoet je mensen die hetzelfde mee hebben gemaakt als jij. Je deelt je ervaringen en gaat met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen.
Heb je door een ingrijpende gebeurtenis behoefte aan hulp uit je omgeving? Om hulp vragen is niet altijd eenvoudig. Lees onze tips.