Huiselijk geweld

Huiselijk geweld is geweld gepleegd door een (ex) partner, een familielid of een (huis) vriend. Het gaat bij huiselijk geweld om lichamelijke, seksuele en psychische vormen van geweld, zowel door mannen als door vrouwen. Huiselijk geweld is strafbaar, kies voor uw eigen veiligheid en kom voor uzelf op.

Misschien heeft u vragen als:

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

 • De eerste stap naar het stoppen van huiselijk geweld zet u door er met iemand over te praten.

  • Voor advies en hulp kunt u (ook anoniem) terecht bij het Veilig Thuis. Het steunpunt biedt ook hulp aan de pleger van het geweld. Het doel is het huiselijk geweld te laten stoppen. 
  • In acute situaties waarin u zich ernstig bedreigd voelt, kunt u altijd de politie bellen via 112. Het is mogelijk dat de pleger dan een huisverbod krijgt.
 • Een afspraak met de huisarts is een verstandige stap op weg naar een oplossing. Het is van belang om deze situatie te stoppen. Zeker als er kinderen betrokken zijn.

  Uw huisarts kent u en uw kinderen meestal goed en kan met u meedenken over de beste manier om het geweld te stoppen. Bedenk dat de huisarts zwijgplicht heeft en dus niets aan de pleger mag vertellen.
  Wat kan de huisarts voor mij betekenen?

 • Als u aangifte doet kan de politie een onderzoek starten en kan de dader gestraft worden. De beslissing om aangifte te doen van huiselijk geweld is niet altijd makkelijk. Misschien durft u er niet over te vertellen of bent u bang dat de dader wraak neemt. Bedenkt u zich dat wat de ander u aandoet strafbaar is.

  Meer over aangifte doen na huiselijk geweld

Wie kan er helpen?

Familie of vrienden

Neem iemand uit uw omgeving in vertrouwen. Dit is misschien moeilijk, maar als u zwijgt, geeft u de pleger macht over uw leven en kunt u in een isolement raken. Door dat isolement te doorbreken, pakt u een stukje van de regie over uw eigen leven terug.

Veilig Thuis

Bij Veilig Thuis kunt u terecht voor advies, ook als u anoniem wilt blijven. Het steunpunt kan u in contact brengen met hulpverleners in de regio die u het best kunnen helpen, ook bij crisisopvang.

Slachtofferhulp Nederland

U kunt bij Slachtofferhulp Nederland terecht voor hulp op juridisch gebied. U kunt ons bellen met vragen over het doen van aangifte, het verhalen van schade of voor ondersteuning in het strafproces.

Omstander of getuige?

Maakt u zich zorgen over iemand uit uw omgeving en vraagt u zich af of deze persoon slachtoffer is van huiselijk geweld? Lees meer over de mogelijke signalen van huiselijk geweld en hoe u het slachtoffer kunt helpen.


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter


Article image Mijn Slachtofferhulp