Europese richtlijn aangenomen in Eerste Kamer

Artikel geplaatst op 7-3-17 om 14:30

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel aanvaard waarmee de Europese richtlijn voor rechten van slachtoffers uit 2012 omgezet wordt in Nederlandse wetgeving. Slachtofferhulp Nederland is verheugd dat het wetsvoorstel aangenomen is en invoering niet ver weg meer is.

Positie van slachtoffers in Europa verbeteren

De politie, Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp Nederland en andere ketenpartners hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om ervoor te zorgen dat slachtoffers die rechten ook kunnen uitoefenen.

Twee belangrijke onderdelen van de Richtlijn zijn:

Beter informeren

Een belangrijk onderdeel van de richtlijn is dat slachtoffers goede informatie moeten ontvangen. Zo moeten slachtoffers vanaf bij het eerste contact met politie of Openbaar Ministerie worden geïnformeerd over hun rechten en over de beschikbare hulp. Ook de informatievoorziening over de aanvang en voortgang van de strafzaak wordt uitgebreid.

Individuele beoordeling voor alle slachtoffers

Nieuw is de zogenoemde ‘individuele beoordeling’ die de richtlijn voorschrijft voor alle slachtoffers. Aan de hand van deze beoordeling moet worden bepaald of een slachtoffer bijzonder kwetsbaar is voor herhaald slachtofferschap, voor intimidatie en voor vergelding. Eerder deze maand organiseerden we samen met de Pplitie het symposium 'Beoordelen en beschermen' rondom dit thema. Bekijk ook de video die is gemaakt voor het symposium:Lees verder over de Richtlijn in het artikel 'Aandacht voor slachtofferrechten dankzij de Europese Richtlijn'

Bekijk de video 'Victim Support Europe - European Day for Victims of Crime' waarin de rechten worden toegelicht