Cyberpesten
Cyberpesten is online pesten, vaak door een bekende. Of het nou online of offline gebeurt, gepest worden kan veel impact hebben. Het is een vorm van geestelijke mishandeling. Soms is er meer aan de hand dan alleen pesten. Bijvoorbeeld bij afpersing, discriminatie of belediging. Lees wat je kunt doen.
Verzamel bewijs
Overweeg je aangifte te doen?
- Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Bewaar appjes, sms'jes, mailtjes, brieven en voicemails van de dader en houd een dagboek bij van wat er op welk moment is gebeurd.
- Kijk op internetsporen.nl voor tips over het bewaren van berichten in bijvoorbeeld WhatsApp of chat.
- Het kan zijn dat er nog onvoldoende bewijs is voor aangifte. Je kunt dan wel een verkennend gesprek met de politie aanvragen.
Hulp uit je omgeving
Kun je door een ingrijpende gebeurtenis niet meer alles zelf? Heb je behoefte aan hulp uit je omgeving? Lees onze tips en adviezen om hulp en steun te vragen aan familie, vrienden of bekenden.
Hulp en steun vragenBel de Kindertelefoon
Ben je jonger dan 18 jaar? Wil je in vertrouwen praten en chatten? Bel de Kindertelefoon (0800-0432). Er is ook een online forum waarop je met andere kinderen kunt praten.
De KindertelefoonAngst voor online exposing?
- Praat erover met iemand die je vertrouwt,
- Verzamel bewijs,
- Doe aangifte.
Belediging, smaad en laster
Als iemand je beledigt, slechte dingen over je zegt (smaad) of je beschuldigt van dingen die je niet hebt gedaan (laster), dan kan er sprake zijn van een strafbaar feit. Lees wat je kunt doen als je hiermee te maken hebt.
Belediging, smaad en laster113 Zelfmoordpreventie
113 Zelfmoordpreventie is de landelijke organisatie die zich inzet om zelfdoding te voorkomen. 113 Zelfmoordpreventie helpt mensen met zelfmoordgedachten of zelfmoordplannen en hun omgeving. Denk je aan zelfmoord? Bel 0800-0113.
113 ZelfmoordpreventieGebeurtenissen rond cyberpesten
Als iemand dreigt je iets aan te doen, spreken we van een bedreiging. De persoon kan je bijvoorbeeld bedreigen met de dood of dreigen met geweld. Je kunt op verschillende plaatsen worden bedreigd. Bijvoorbeeld op het werk, op straat of via social media.
Als iemand je beledigt, slechte dingen over je zegt (smaad) of je beschuldigt van dingen die je niet hebt gedaan (laster), dan kan er sprake zijn van een strafbaar feit. Lees wat je kunt doen als je hiermee te maken hebt.
Is een misdrijf gepleegd om wie je bent? Dan kan er sprake zijn van een hate crime. Discriminatie betekent dat er verschil wordt gemaakt in hoe je wordt behandeld vanwege je afkomst, geslacht, geloof, levensovertuiging, seksuele oriëntatie, genderidentiteit of handicap.
Als iemand je kleineert, intimideert of pest, kan er sprake zijn van geestelijke of emotionele mishandeling. Wij geven advies over hulp en aangifte.
Iemand maakt misbruik van je persoonsgegevens. Dit kan gebeuren door een (ex)-partner of een onbekende.
Sexting is het versturen van seksueel getinte foto's of filmpjes naar een vriend of vriendin. Als die beelden zonder jouw toestemming verder worden verspreid heet dat 'exposen'. Iemand kan je ook online gaan 'shamen'.
Sextortion is iemand chanteren met naaktbeelden die van haar of hem zijn gemaakt, bijvoorbeeld via een webcam. De dader dreigt deze beelden te verspreiden als je bijvoorbeeld geen geld betaalt of nog meer naaktbeelden stuurt.
Stalking is iemand bewust lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Voorbeelden van stalking zijn achtervolgen, dreigen met geweld en ongewenst bellen of berichten sturen.