Mishandeling

U bent gewond geraakt omdat iemand anders u opzettelijk pijn heeft gedaan. Dit is een ingrijpende gebeurtenis. Uw vanzelfsprekende gevoel van veiligheid blijkt ineens niet helemaal te kloppen. Wat de aanleiding ook is geweest, u hoeft dit niet te accepteren.

Misschien heeft u vragen als:

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

 • Misschien wilt u liever niet meer met de mishandeling bezig zijn, omdat u de angst of het verdriet wilt vermijden. Maar aangifte doen van mishandeling kan u een gevoel van rechtvaardiging geven. Dat u de touwtjes in handen heeft, geeft u zelfvertrouwen.

  Uw aangifte vergroot de kans dat de dader gepakt wordt. Soms is aangifte nodig  voor uw verzekering.
  U kunt de politie bellen om een afspraak te maken via 0900-8844.

  Meer over aangifte doen na mishandeling

   

 • Als u gewond bent geraakt na de mishandeling, ga dan naar uw huisarts. Doe dit ook  als u na een tijdje nog slecht slaapt, angstig bent, of als u zich niet goed kunt concentreren.

  Het bezoek aan de huisarts is ook belangrijk als bewijs in het politieonderzoek of voor mogelijke schadevergoeding.

 • Als de mishandeling zich herhaalt, is het verstandig om hulp te zoeken.

  • Is degene die u mishandelt een naaste of uw partner, dan is er sprake van huiselijk geweld. Neem dan contact op met Veilig Thuis, dit kan ook anoniem.
   Meer over huiselijk geweld
  • Werkt u in de publieke sector en bent u mishandeld tijdens de uitvoering van uw werk? Breng uw werkgever op de hoogte van de mishandeling.
   Meer over mishandeling op het werk
  • In geval van mishandeling bij burenruzie kunt u contact opnemen met buurtbemiddeling of uw wijkagent.
  • Voelt u zich op dit moment ernstig bedreigd? Bel dan de politie via 112.
 • Voelt u zich na de mishandeling angstig, boos of onrustig? Raakt u gespannen van alle praktische zaken die u moet regelen? Durft u niet meer naar het werk te gaan of bent u bang de dader tegen te komen?

  Dit zijn normale stressreacties. Uw normale gang van zaken is overhoop gehaald en u moet omgaan met de gevolgen.
  Hoe pak ik de draad weer op?

Wie kan er helpen?

Familie of vrienden

Het kan fijn zijn als iemand uit uw omgeving met u meegaat naar de dokter of u helpt met het huishouden. Misschien wilt u met iemand praten over de mishandeling. Aarzel niet om contact op te nemen met een familielid of vriend(in). U zult merken dat mensen u graag willen bijstaan.

Kent u iemand die slachtoffer is geworden van mishandeling?

Zo kunt u helpen

Vrijwilligerszorg

Kunt u na de mishandeling niet meer (al) het huishoudelijke werk zelf doen? Vraag dan familie of vrienden om hulp. U kunt ook contact opnemen met een organisatie voor vrijwilligerszorg bij u in de buurt.

Slachtofferhulp Nederland

Ook wij kunnen en willen u graag helpen, onze hulp is altijd gratis en in de buurt.

Juridisch advies

Als de politie een verdachte heeft aangehouden krijgt u te maken met juridische procedures. Wij helpen u bij het verhalen van schade en informeren u over het strafproces na mishandeling.

Praktische hulp

Bent u gewond geraakt door mishandeling, dan zijn er veel dingen die u moet regelen. Wij helpen u bij het invullen van formulieren voor de verzekering of bij het in kaart brengen van de schade.

Emotionele ondersteuning

De mishandeling en de nasleep kunnen spanning of angst oproepen bij u of uw omgeving. Wij luisteren, denken met u mee en ondersteunen u daar waar mogelijk om de draad weer op te pakken.

Onder de 18?

Ben je onder de 18 jaar en ben je slachtoffer geworden van mishandeling? Bezoek onze website bij 'Informatie voor jongeren' en start een chatsessie met een medewerker van Slachtofferhulp Nederland.

Lees verder over hoe wij werken


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter


Article image Mijn Slachtofferhulp