Seksueel misbruik

Seksueel misbruik roept veel verschillende emoties op. U voelt zich misschien schuldig, u schaamt zich of durft er niet over te praten, waardoor het misbruik lange tijd kan voortbestaan. Gevoelens van woede en loyaliteit kunnen naast elkaar bestaan. Vaak bent u ook slachtoffer van geweld, vernedering en machtsmisbruik.

Misschien heeft u vragen als:

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

  • De eerste stap naar het stoppen van seksueel misbruik zet u door erover te praten. Of het nu pas geleden gebeurd is of veel langer geleden. Blijf er niet mee rondlopen en verbreek de stilte. Lees meer op www.verbreekdestilte.nl

     

  • Een afspraak met de huisarts is een verstandige stap op weg naar een oplossing. Uw huisarts kent u meestal goed en kan met u meedenken over de beste manier om het misbruik te stoppen. Bedenk dat de huisarts zwijgplicht heeft en dus niets aan de pleger mag vertellen.
    Wat kan de huisarts voor mij betekenen?

  • Als u aangifte doet kan de politie een onderzoek starten en kan de dader gestraft worden. De beslissing om aangifte te doen van seksueel misbruik is niet altijd makkelijk. Misschien durft u er niet over te vertellen of bent u bang dat de dader wraak neemt. Bedenkt u zich dat wat de ander u aandoet strafbaar is.

    Lees meer over het doen van aangifte

Wie kan er helpen?

Centrum Seksueel Geweld

Bent u minder dan 72 uur geleden aangerand of verkracht? Neem dan direct contact op met het Centrum Seksueel Geweld in uw regio. Het Centrum Seksueel Geweld is 24 uur per dag bereikbaar. Het telefoonnummer is 0800-0188.

Veilig Thuis

Is er sprake van seksueel geweld binnen een gezinssituatie? Neem dan contact op met Veilig Thuis. De mensen daar zijn 24 uur per dag bereikbaar en kunnen u adviseren, ook als u alleen nog een vermoeden heeft. Het telefoonnummer is 0800-2000

Verbreek de Stilte

Is het misbruik al langer geleden? Verbreek de stilte en praat er over! Neem iemand in uw omgeving in vertrouwen of neem contact op met de speciaal getrainde medewerkers van Verbreek de stilte. Dit kan ook anoniem. Het telefoonnummer is 0900-9999-001 (alleen tijdens kantooruren).