Veelgestelde vragen strafproces
Op deze pagina vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over het strafproces. Per antwoord verwijst Slachtofferhulp Nederland u door naar pagina's met meer informatie over het onderwerp.
Als het onderzoek van de politie is afgerond en er is een verdachte aangehouden dan geeft de politie de zaak door aan het Openbaar Ministerie. De officier van justitie behandelt de zaak namens het openbaar ministerie. De officier van justitie laat u per brief weten wat er met de zaak gebeurt.
Als u aangifte heeft gedaan, bekijkt de politie of er een opsporingsonderzoek komt naar de verdachte of niet. Het hangt van deze beslissing af hoe snel u bericht ontvangt.
Als slachtoffer krijgt u een uitnodiging van het Openbaar Ministerie om aanwezig te zijn bij de strafzitting. Bekijk onze pagina over de behandeling van de strafzaak door een rechter om een keuze te maken of u wel of niet bij de strafzitting aanwezig wilt zijn.
Een rechtszaak (strafzitting) verloopt volgens een vaste volgorde. Bekijk onze pagina over de voorbereiding van een strafzitting om te lezen hoe een rechtszaak verloopt.
De officier van justitie vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie. De officier van justitie:
- geeft leiding aan de politie tijdens het opsporingsonderzoek,
- beslist of een zaak wel of niet in behandeling wordt genomen,
- kan voor lichte strafbare feiten zelf een straf opleggen,
- en treedt in de rechtszaal op als aanklager.
Het hangt van het misdrijf of de overtreding af hoelang een rechtszaak duurt. Iedere rechtszaak (strafzaak) is anders. Een rechtszaak over een kleine overtreding of minder ernstig misdrijf wordt door één rechter behandeld en neemt vaak minder tijd in beslag dan een rechtszaak over een ernstig misdrijf. Zo'n rechtszaak wordt door drie rechters behandeld.