Stappenplan Nazorg na online bedreiging [test]
Bedreiging komt veel voor en speelt zich steeds vaker online af. Vooral jongeren krijgen te maken met online bedreiging, pesten, stalken of seksuele exposing. Bedreiging heeft een grote impact of het slachtoffer en diens omgeving en is in veel gevallen strafbaar. Lees op deze pagina welke stappen iemand kan zetten na bedreiging en hoe jij als professional daarbij kunt helpen.
Een bedreiging is strafbaar als iemand jou of je familie bedreigt met:
- de dood,
- ernstige verwondingen,
- aanranding of verkrachting,
- brandstichting of vernieling van spullen.
Het is ook strafbaar als iemand je identiteit steelt, bijvoorbeeld via een nepprofiel, of je chanteert met naaktbeelden.
Twijfel je of wat jou is overkomen strafbaar is en of je aangifte kunt doen? Neem contact op met 1 van onze medewerkers.
Zet deze stappen na bedreiging
Als je te maken krijgt met online bedreiging, kan dat je hele leven beïnvloeden. Toch is het vaak lastig voor mensen om te praten over wat hen is overkomen. Dit is heel normaal, maar het is toch goed om iemand in vertrouwen te nemen. Deel je verhaal bijvoorbeeld met je partner of een vriend(in) en vertel hoe zij kunnen helpen.
Bewijs verzamelen
Het is belangrijk om bewijs van de online bedreiging te verzamelen. Bewaar berichten, appjes, sms'jes, e-mails van de dader of maak screenshots. Houd eventueel een dagboek bij van wat er op welk moment is gebeurd.
Het bewijs kun je geven aan de politie als je aangifte wilt doen. Dit helpt de politie om in te schatten of de bedreiging strafbaar is. De politie kan dit ook gebruiken in het onderzoek naar de verdachte.
Kijk op www.internetsporen.nl voor tips over het bewaren van berichten in bijvoorbeeld WhatsApp of een andere chat.
De bedreiger blokkeren
Op social media zoals Facebook en Instagram kun je het account van de bedreiger blokkeren of bedreigende posts rapporteren. Ook kun je, om ongewenste contacten in de toekomst te voorkomen, de privacy-instellingen van je social media accounts aanpassen.
Wanneer kan ik aangifte doen?
Het is goed om contact op te nemen met de politie als de bedreiging voor jou serieus is. Ook wanneer je niet zeker bent of wat er is gebeurd strafbaar is. Wij helpen je bij het maken van de keuze om aangifte te doen of niet.
Neem contact op met 1 van onze medewerkers via 0900-0101 of bekijk alles over aangifte doen.
Welke alternatieven zijn er?
- Melding doen bij de politie
Je kunt een melding doen als je wilt dat de politie op de hoogte is van wat je is overkomen. De politie kan de situatie dan in de gaten houden en de betrokkenen aanspreken op wat zij hebben gedaan.
Je kunt ook een melding doen als er (nog) geen sprake is van een strafbaar feit, maar je wel bang bent dat dit in de toekomst gaat gebeuren. Dat kan bijvoorbeeld bij online stalking.
- Anoniem melding doen
Melding maken kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. Let op: je doet geen aangifte of melding bij de politie. De melding kan voor de politie aanleiding zijn om een onderzoek te starten naar het strafbare feit. - Bemiddeling tussen slachtoffer en bedreiger
Bemiddeling in het contact tussen slachtoffer en bedreiger kan soms een goede stap zijn op weg naar herstel. Zeker wanneer bedreiger en bedreigde elkaar kennen en elkaar weer tegenkomen op school, werk of een sportvereniging. Jij of een collega kan zelf dit gesprek voeren.
Perspectief Herstelbemiddeling kan bemiddelen bij het contact tussen slachtoffer en dader.
Geef het bij de politie aan als jij je onveilig voelt en bang bent voor de verdachte. De politie kijkt samen met jou welke maatregelen mogelijk zijn om je te beschermen. Ook bij de aangifte zijn hier mogelijkheden voor, bijvoorbeeld door te zorgen dat de verdachte je adresgegevens niet kan zien. De rechter of officier van justitie kunnen ook beschermende maatregelen opleggen, bijvoorbeeld een contactverbod.
Ga je liever niet meer online na de ervaringen die je hebt gehad? Op Helpwanted kun je tips vinden om je gegevens te beschermen en je weer veiliger te voelen.
Het is belangrijk om te weten dat iemand altijd misbruik kan maken van je gegevens, ook als je voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Het is nooit jouw schuld maar altijd van de persoon die misbruik maakt van je gegevens.
- Sluit je niet af voor mensen die belangrijk voor je zijn
- Doe je niet sterker voor dan je bent. Het is niet erg om je kwetsbaar op te stellen.
- Verwijt jezelf niks en schaam je niet voor wat er gebeurd is. Het is nooit jouw schuld maar altijd van diegene die jou dit heeft aangedaan.
- Heb je last van stressklachten? Lees onze tips hoe om te gaan met stressklachten.
- Wees voorzichtig met alcohol, pillen of drugs. Je voelt je misschien tijdelijk beter, maar deze middelen zijn geen oplossing voor je problemen. Ze kunnen juist voor extra problemen zorgen.
Ook voor jou belangrijk
-
Stressklachten
Na een ingrijpende gebeurtenis is het heel normaal dat mensen last hebben van emoties en stressklachten. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend. Wij helpen je zodat klachten verminderen of verdwijnen.
-
Overlevingsreacties
Hoe je reageert op een heftige gebeurtenis bepaal je niet zelf. Je instinct neemt het handelen over met als doel om de situatie te overleven. Dit noemen we overlevingsreacties. Voel je niet schuldig en schaam je niet voor je reactie. Ook niet als anderen zeggen dat je misschien anders had kunnen reageren.
-
Heb je schade?
Er zijn verschillende manieren om je schade vergoed te krijgen. Soms is het mogelijk de dader de schade te laten betalen.
-
Hulp tijdens het strafproces
Na aangifte van een strafbaar feit start het strafproces. Wij helpen je om overzicht te houden en ondersteunen je in het strafproces.
-
Omgaan met schaamte of schuldgevoel
Schaamte of schuldgevoel kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt en niet meer weet hoe je nu verder moet. We leggen uit hoe je hiermee om kunt gaan.
-
Je bent niet de enige
In de Slachtofferhulp Community kun je ervaringen van anderen lezen die te maken hebben gehad met geweld of bedreiging. Ook kun je hen vragen stellen of je eigen ervaring delen, veilig en anoniem.
Helpen als een pro
Krijg jij in je werk te maken met een cliënt, patiënt of student die slachtoffer is van bedreiging? Je kunt diegene helpen door samen de stappen door te lopen en te vragen waar iemand hulp bij wil.
Om iemand goed te helpen en rekening te houden met het herstelproces na een ingrijpende gebeurtenis, hebben we de verschillende vormen van ondersteuning, tips en handvatten. Hoe ga je het gesprek aan? Wat maakt iemand door? Hoe zorg je dat je oordeel uitstaat als je iemand helpt? En hoe zorg je voor een goede opvolging?

Hoe ga ik om met vermoedens?
Een cliënt met onduidelijke klachten. Een leerling die zich opeens anders gedraagt.

Hoe verwijs ik een slachtoffer door?
Soms is het nodig om een slachtoffer door te verwijzen naar gespecialiseerde hulp. Gebruik onze tool om snel de juiste hulp te vinden.

Bel onze Advieslijn voor professionals op 0900-0101 (kies optie 3) voor overleg.

Hoe je het gesprek met iemand aangaat, heeft invloed op het herstel.

Hoe communiceer ik zonder oordeel?
Iemand die slachtoffer is geworden, wil zich erkend voelen. Onze 6 tips helpen je om zonder oordeel het gesprek aan te gaan.

Hoe voorkom ik victim blaming?
Slachtoffers krijgen soms te maken met beschuldigende opmerkingen. Bedoeld of onbedoeld. Dat kan hard aankomen.
Online bedreiging kan langdurige impact hebben. Het is belangrijk om geduldig en begripvol te blijven gedurende het herstel. Houd in de gaten hoe het met het slachtoffer gaat en kijk of verdere ondersteuning nodig is.
Je kunt ook met het slachtoffer in gesprek gaan over het vergroten van de bewustwording rond online veiligheid en online bedreiging. Wellicht kan je zo de eerste stappen zetten naar een betere bewustwording op je school, sportvereniging of in je gemeente.

Aafke wordt al jarenlang online bedreigd en lastig gevallen Lees het verhaal van Aafke
'Ze pakken je op alles waarvan ze denken dat ze je kunnen pakken.'

Zuellen's ex zette een seksfilmpje van haar op internet. Lees het verhaal van Zuellen
'Opeens kreeg ik van al zijn vrienden een berichtje, met een filmpje.'