Stalking

Iedereen heeft het recht om met rust gelaten te worden. Als u gestalkt wordt hoeft u dat niet te accepteren, stalking is strafbaar. Voorbeelden van stalking zijn telefoonterreur, achtervolgen, dreigen met geweld, ongewenste brieven en e-mails, vernielingen of iemand die bestellingen doet uit uw naam.

Misschien heeft u vragen als:

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

 • Als u gestalkt wordt hoeft u dat niet te accepteren. U heeft het recht om met rust gelaten te worden. Is de maat vol? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

  U hoeft niet direct aangifte te doen, u kunt ook een gesprek aangaan met de politie waarin u nagaat wat de gevolgen zijn van het doen van aangifte.

  Meer over aangifte doen van stalking

 • Blijf niet alleen rondlopen met uw probleem. Het kan helpen om iemand in vertrouwen te nemen. Dit kan een vriend of vriendin zijn, een medewerker van Slachtofferhulp Nederland of de huisarts. Hieronder vindt u enkele suggesties voor hulp in verschillende situaties.

  • Als u een relatie heeft (gehad) met de persoon die u stalkt, dan kunt u (ook anoniem) terecht bij Veilig Thuis.
   Meer over huiselijk geweld
  • Als de stalking ook uw kinderen treft, kunt u voor advies kijken in de ZorgWijzer op de pagina Kindermishandeling.
  • In geval van stalking bij burenruzie kunt u contact opnemen met buurtbemiddeling of uw wijkagent.
  • In acute situaties, waarin u zich ernstig bedreigd voelt, kunt u altijd de politie bellen via 112.
 • Helaas geven stalkers niet snel toe en proberen ze vaak de schuld op hun slachtoffer af te schuiven. Het is aan te raden om bewijs te verzamelen van de stalking. Dit doet u door bijvoorbeeld belangrijke gebeurtenissen en contactmomenten te noteren in een dagboekje.

  Meer tips voor het verzamelen van bewijs

Wie kan er helpen?

Familie of vrienden

Wordt u nog steeds gestalkt? Of weet u niet of u de stalking serieus moet nemen? Neem dan iemand uit uw omgeving in vertrouwen. Dit is misschien moeilijk, maar u zult merken dat de ander u graag helpt.

Kent u iemand die slachtoffer is van stalking?

Lees onze tips voor het bieden van een helpende hand

Slachtofferhulp Nederland

Ook wij kunnen en willen u graag helpen, onze hulp is altijd gratis en in de buurt. Waarmee wilt u geholpen worden?

Praktische hulp

Als u slachtoffer bent van stalking, zult u een plan moeten maken over hoe u dit stopt. U vindt op deze website meer informatie over het verzamelen van bewijs, het doen van aangifte en de beste houding tegenover de stalker.

Juridisch advies

Als de politie een verdachte heeft aangehouden, krijgt u te maken met juridische procedures. Wij helpen bij het verhalen van schade en informeren u over het strafproces na stalking.

Emotionele ondersteuning

De stalking en de nasleep kunnen spanning of angst oproepen bij u en/of uw omgeving. Wij bieden een luisterend oor, denken met u mee en ondersteunen u daar waar mogelijk om de draad weer op te pakken.

Lees verder over hoe wij werken


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter