Online fraude
Online oplichting of cybercrime komt steeds meer voor. Oplichters bedenken manieren hoe ze jou geld kunnen afpakken, bijvoorbeeld bij het shoppen, via een app of op social media.
Wat is online fraude?
Online fraude is een vorm van oplichting op bijvoorbeeld Marktplaats, datingapps of met neppe e-mails en websites. Het wordt ook wel cyberfraude, internetfraude of online scam genoemd en kan je erg veel geld kosten. Oplichters gaan namelijk steeds slimmer te werk, en zijn vaak lastig op te sporen. Lees onze tips en advies wat je kunt doen als je online bent opgelicht.
Soorten online fraude
-
Oplichting bij webshop of op Marktplaats
Je hebt in een online winkel iets gekocht en nooit ontvangen of iets verkocht en de koper heeft nooit betaald.
-
Datingfraude
Je hebt geld overgemaakt naar je match op een datingsite, Tinder of een andere app, maar je date blijkt een nepliefde en een oplichter te zijn.
-
Beleggingsfraude en bitcoinfraude
Je denkt te investeren in beleggingen zoals aandelen of cryptomunten. Maar eigenlijk maak je geld over aan een oplichter en krijgt dit niet meer terug.
-
Tikkiefraude
Een 'verkoper' vraagt je om via een betaalverzoek zoals Tikkie een klein bedrag over te maken om je gegevens te controleren. Het blijkt een oplichter die via een nepwebsite aan je inloggegevens probeert te komen.
-
Identiteitsfraude
Misbruikt iemand je persoonsgegevens zoals je ID, paspoort, rijbewijs, BSN of je handtekening? Dan heb je te maken met identiteitsfraude of identiteitsdiefstal.
-
Gehackt
Iemand heeft je computer, tablet of telefoon aangevallen, gehackt of gegijzeld. Hierdoor werkt je computer slecht of niet meer waardoor je niet bij je bestanden kunt. De hackers willen vervolgens geld zien.
-
Valse link of neplink
Met phishing worden je gegevens gestolen via een link in een valse e-mail, sms of app-bericht. Er is vervolgens geld van je rekening gestolen.
-
Neptelefoontje van bank of politie
Je wordt benaderd door een een vreemd telefoonnummer of e-mailtje van je bank, de politie of van een overheidsinstantie. Er wordt gevraagd om geld over te maken of je pincode te geven.
-
Oplichting via WhatsApp
Een ’familielid’ of ’bekende’ stuurt je berichtjes op WhatsApp, social media of sms en vraagt je om geld over te maken. Het blijkt een oplichter te zijn.